top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus ja kielletyt ruoka-aineet – tutustu kattavaan listaan.

Päivitetty: 4. syysk. 2022

Kun raskaustesti näyttää plussaa, on monen tuoreen odottajan seuraavissa ajatuksissa ruokavalio, ja erityisesti raskausajan kielletyt ruoka-aineet.



Totuttelu raskausuutiseen vie aina oman aikansa. Totuttelun aikana odottava äiti käy läpi lukemattomia ajatusketjuja omasta äidiksi tulemisesta, elämäntilanteen sopivuudesta perheenlisäykseen, omista valmiuksista lapsen kasvattamiseen ja usein myös omasta ruokavaliosta ja terveydentilasta.


Nämä ajatukset ovat täysin normaaleja ja toivottaviakin – niiden pohtiminen kertoo vastuullisuudesta: sinulle on tärkeää tehdä parhaasi äitinä ja tarjota sikiölle ja myöhemmin vauvalle terveyttä tukevat olosuhteet kasvaa ja kehittyä.


Kielletyt ja vältettävät ruoka-aineet raskausaikana


Yleensä naiset jo ennen raskautta kuulevat ruoka-ainelistoista, joissa kerrotaan, mitä raskaana saa syödä, mitä tulisi ainakin jossain määrin vältellä, ja mitä ruoka-aineet eivät missään muodossa sovi raskausaikaan. Luotettavin lähde näiden tarkastamiseen on Ruokaviraston verkkosivut, sillä niitä pidetään aina ajantasalla sen suhteen, millainen uusin ruokasuositus on.



Ruokaviraston vältettävien ja kiellettyjen ruoka-aineiden listan löydät Ruokaviraston verkkosivuilta nimellä Turvallisen käytön ohjeet. Lista esittelee erilaisten ruoka-aineiden sopivuutta herkille kuluttajaryhmille; raskaana olevien lisäksi esimerkiksi lapsille ja vanhuksille.


Erillisiä rajoituksia ja huomioita Turvallisen käytön ohjeet -listalla on annettu esimerkiksi seuraaville elintarvikkeille ja raaka-aineille (Ruokavirasto 2021):



A–I

  • Alkoholi

  • Aprikoosin siemenet

  • Energiajuomat

  • Idut

  • Inkiväärivalmisteet

K–L

M–P

R–S

  • Raa’at kalat ja äyriäiset, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät ruoat kuten sushit

  • Raaka liha, raaka jauheliha ja tartarpihvi. Sekä edellisten lisäksi myös raaka kokoliha (pihvi), kesto- makkarat (salami, metvursti) ja ilmakuivattu kinkku ja kypsentämätön kuivaliha (poron kuivaliha)

  • Raakamaito ja pastöroimaton maito

  • Ravintolisinä myytävät yrttivalmisteet

  • Sienet

  • Siipikarjan liha

T–Ö







Lähteet






Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page