top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Avokado ja raskaus – tämän odottajat haluavat tietää avokadosta.

Päivitetty: 31. elok. 2023

Avokado ja sen sopivuus raskausaikaan kiinnostaa odottajia. Lue, mitä avokadosta on hyvä tietää!


raskaus avocado

Avokado eli hedelmäavokado (Persea americana) tarkoittaa Keski-Amerikasta kotoisin olevaa puuta ja sen rasvaista hedelmää. Avokadon hedelmäliha on väriltään kellanvihreästä kullankeltaiseen. Avokado hapettuu ja muuttuu ruskeaksi nopeasti joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa.


Avokado sopii monenlaiseen ruanlaittoon; se on mainio rasvan lähde erilaisiin salaatteihin ja toisaalta kermaisen suutuntuman lähde terveellisiin smoothieihin. Eräs avokadon ystäville sopiva kokeilunarvoinen ruokaresepti on ehdottomasti avokadopasta.


Avokado ravintona


Avokado sisältää enemmän rasvaa kuin useimmat muut hedelmät. Keskikokoinen avokado painaa noin 120 grammaa – tämän kokoisen avokadon energiapitoisuus on noin 238 kcal (995 kJ). Avokadon sisältämästä energiasta 87 % on peräisin rasvoista, 5 % proteiinista, 2 % imeytyvästä hiilihydraatista ja 6 % kuiduista. (Fineli 2022.)



Avokado sisältää runsaasti pehmeitä rasvoja


Yksi keskikokoinen avokado (120 g) sisältää rasvaa kaikkiaan noin 23,3 g. Tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa avokadossa on 3,3 g, kun taas pehmeistä rasvoista kertatyydyttymättömiä 15,2 g (eli valtaosa) ja monityydyttymättömiä 1,9 grammaa (Fineli 2022.)


Erilaisia rasvaa sisältäviä ruoka-aineita arvioidaan monesti niiden rasvahappokoostumuksen ja ennen kaikkea omega-3-rasvahappojen ja omega6-rasvahappojen pitoisuuden perusteella. Näiden monityydyttymättömien rasvahappojen sisältävyyden perusteella ruokasuositusten mukaan hyvinä rasvojen lähteinä suomalaisessa ruokavaliossa pidetään ennen kaikkea rasvaista kalaa sekä rypsiöljyä (THL & VRN 2019, 28, 47). Keskikokoinen avokado sisältää omega-3-rasvahappoja vain 0,1 g ja omega-6-rasvahappoja puolestaan 1,7 g (Fineli 2022).


Avokado on monien vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde


Avokado on varsin mainio lisä ruokavalioon jo sen sisältämien pehmeiden rasvojen ja kuitujen vuoksi, mutta myös sen sisältämien muiden ravintoaineiden takia. Vitamiineista avokado sisältää muun muassa A-, C-, E- ja K-vitamiinia sekä niasiinia ja folaattia. Avokado on myös monien kivennäisaineiden lähde; se sisältääkin muun muassa kalsiumia, kaliumia ja jodia, sekä fosforia ja magnesiumia. (Fineli 2022.)


Avokado ja raskaus


Avokadojen ravintosisällön lisäksi tärkeä kysymys, jonka odottaja oletettavasti haluaa selvittää avokadoon liittyen on, sopiiko avokado osaksi raskausajan ruokavaliota. Tähä kysymykseen vastataksemme kävimme läpi Ruokavirastin ylläpitämän listan ruoka-aineista ja elintarvikkeista, joiden nauttimista koskee jokin erillinen ohjeistus raskaana oleville.


Ruokaviraston elintarvikkeiden turvallista käyttöä koskevan listan mukaan avokadon syömistä ei koske mikään erillinen suositus edes silloin, kun ruokailijana on raskaana oleva henkilö (Ruokavirasto 2021). Tämän perusteella voidaankin päätellä, että avokado sopii elintarviketurvallisuuden puolesta raskausajan ruokavalioon.


Kuten selvitimme, avokado on kasvikunnan tuotteita edustava hedelmä, joka sisältää pehmeitä rasvoja, kuituja sekä lukuisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos siis vielä pohdit, haluatko raskautesi aikana nauttia tätä monia ravintoaineita sisältävää ruoka-ainetta, jota ei ole listattu Ruokaviraston raskausaikana vältettävien ja rajoitettavien ruoka-aineiden listalle, autamme viimeistelemään pohdintasi sitaatilla, joka on lainattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoiksen ruokasuosituksesta:


Kasvikset, hedelmät ja marjat muodostavat raskausajan ruokavalion perustan. (THL & VRN 2019, 45).




Lähteet


Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page