top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus ja alkoholi: lue, mitä raskauden ensimmäiset viikot tarkoittavat alkoholin käytön osalta.

Raskaus ja alkoholi eivät sovi yhteen. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, kuinka kriittiset ovat raskauden ensimmäiset viikot, ja miten alkoholiin tulisi niiden aikana suhtautua.


Raskaus alkoholi ensimmäiset viikot. Kuva: Pixabay.


Raskaus on merkittävä tapahtuma elämässä, joka vaatii huolellista suunnittelua ja terveellisten elämäntapojen noudattamista. Raskauden aikana on erittäin tärkeää välttää alkoholin käyttöä, sillä sen vaikutukset voivat olla haitallisia sikiön kehitykselle jo raskauden ensimmäisistä viikoista alkaen.


Toisinaan saattaa käydä niin, että odottaja nauttii alkoholipitoisia juomia raskaudesta tietämättään. Näin saattaa käydä etenkin silloin, jos raskaus ei ole suunniteltu, jolloin odottaja ei ole osannut ottaa raskautta huomioon tehdessään päätöksiä nauttimistaan juomista. Tällöin huoli nautitun alkoholin vaikutuksista sikiön kannalta nousee vasta raskauden tultua ilmi.


Alkoholi ja raskaus – mitä suositukset tästä sanovat?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että raskauden aikana alkoholin käyttö tulisi lopettaa kokonaan, sillä alkoholin vaikutukset voivat olla haitallisia sikiön kehitykselle jo hyvin varhaisessa vaiheessa raskautta. Alkoholi kulkeutuu nopeasti äidin verenkierrosta sikiön kudoksiin, jossa se voi vahingoittaa sikiön aivojen ja muiden elinten kehitystä (THL, 2020).

Raskauden ensimmäiset viikot ovat erityisen tärkeitä, sillä silloin sikiön elimet ja hermosto kehittyvät nopeasti. Alkoholin käyttö tällä herkällä ajanjaksolla voi johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten keskenmenoon, sikiön kasvun hidastumiseen, ennenaikaiseen synnytykseen ja sikiön alkoholioireyhtymään (THL, 2020).

Ruokavirasto kertoo, että alkoholin haitalliset vaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti riippuen esimerkiksi äidin ja sikiön geneettisistä tekijöistä, äidin alkoholinkäytön määrästä ja kestosta sekä raskauden vaiheesta (Ruokavirasto, 2021).


On myös syytä huomioida, että alkoholin vaikutukset eivät rajoitu vain raskauden aikaiseen aikaan, vaan ne voivat näkyä myös myöhemmin lapsen kehityksessä. Lapsella voi ilmetä myöhemmin elämässä esimerkiksi oppimisvaikeuksia, käyttäytymisongelmia ja psyykkisiä häiriöitä, jotka voivat johtaa merkittäviin haasteisiin lapsen elämässä (THL, 2020).


Alkoholi, raskaus ja raskauden ensimmäiset viikot

Tähän mennessä tekstiä on jokaiselle lukijalle varmasti käynyt selväksi, että virallisten suositusten mukaan raskausaikana tulee pidättäytyä täysin alkoholin käytöstä. Virallisten suositusten kuulemisen jälkeen monelle odottajalle jää kuitenkin edelleen mieleen yksi kysymys: kuinka herkkiä ovat raskauden ensimmäiset viikot alkoholin käyttöä ajatellen? Mitä, jos odottaja on nauttinut alkoholia raskautensa ensimmäisillä viikoilla ennen kuin on saanut tietää olevansa raskaana?


Netistä löytyvillä keskustelupalstoilla spekuloidaan, ettei alkoholin käyttö olisi vaarallista sikiön kehityksen kannalta raskauden ensimmäisillä viikoilla. Tämänkaltainen spekulaatio perustuu muutamiin seikkoihin, joihin perehdymme seuraavaksi lisää.


Sikiön ravinnonsaanti: ruskuaispussi vai istukka


Sikiö alkaa saada ravintoa istukan kautta noin 12. raskausviikolla, kun istukka on kehittynyt riittävästi (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri). Ennen tätä vaihetta sikiö saa ravintonsa pääasiassa ruskuaispussista, joka sisältää aluksi ravintoaineita, jotka ovat peräisin hedelmöittyneestä munasolusta, mutta myöhemmin siihen varastoituu sikiön erittämiä jätteitä (Duodecim Terveyskirjasto).


Tieto siitä, mistä sikiö saa kasvuunsa ja kehitykseensä tarvitsemansa aineet, saattaa olla lieventävä asianhaara siinä tilanteessa, jos odottaja on nauttinut alkoholia raskauden ensimmäisillä viikoilla ennen kuin on saanut tietää raskaudestaan. Aihetta spekuloidaan siten, että kun sikiö saa ravintonsa vielä ruskuaispussista ennen istukan kehitystä – eikä siis istukan kautta äidin verenkierrosta, ei alkoholilla välttämättä olisikaan niin suurta vaikutusta sikiön kehitykseen. Tätä seikkaa eivät kotimaiset virallisten suositusten lähteet – Ruokavirasto ja THL – kuitenkaan tunnusta oikeelliseksi materiaaleissaan; tarvitaan siis lisää luotettavaa tutkimustietoa aiheesta.


On kuitenkin huomattava, että myös siinä vaiheessa, kun sikiö saa ravintonsa ja muut kehityksen kannalta olennaiset aineet ruskuaispussista, vaikuttaa äidin alkoholin käyttö kuitenkin epäsuorasti sikiön kehitykseen jo raskauden alkuvaiheessa. Esimerkiksi alkoholin käyttö raskauden aikana voi vaikuttaa äidin omaan ravintoaineiden saantiin, mikä voi sittemmin heijastua myös sikiöön. Tässä jälleen yski syy, jonka vuoksi on erittäin tärkeää välttää alkoholin käyttöä koko raskauden ajan, jotta voidaan taata sikiön terve kasvu ja kehitys.


Lähteet



Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page