top of page

Tuorejuusto ja raskaus – eli voiko tuorejuustoa syödä raskausaikana?

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 12.4.2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 6.3.

Juuston lajikkeesta riippuu, millainen raskaana oleville annettu suositus sitä koskee. Lue, millainen suositus tuorejuuston nauttimiselle on annettu.



Ruokavirasto ylläpitää ajantasaista listaa elintarvikkeista, joiden nauttimista raskausaikana koskee jokin erillinen suositus. Olemme kirjoittaneet tämän tuorejuustoa ja raskautta käsittelevän blogiartikkelin hyödyntäen lähteenämme mainittua Ruokaviraston elintarvikelistaa; halutessasi löydät koko listan lähdeluettelossa esitetyn linkin kautta.


Tuorejuustoihin lukeutuvat esimerkiksi levitemäiset juustot, feta, mozzarella, leipäjuusto sekä raejuusto. -Yhteishyvä 2020

Yleistä tuorejuustosta


Tuorejuustot ovat kypsyttämättömiä juustoja; koska niiden valmistusprosessiin ei sisälly juuston kypsyttämistä ovat ne siten valmiita nautittaviksi heti valmistuksen jälkeen. Tuorejuustoille ominainen pehmeys perustuu siihen, että juuston valmistuksen aikana siinä olevaa heraa ei puristeta täysin pois. Maultaan tuorejuustot ovat melko mietoja ja hieman happamia. (Yhteishyvä 2020.)


Tuorejuustoihin lukeutuvat esimerkiksi levitemäiset juustot, feta, mozzarella, leipäjuusto sekä raejuusto. Perinteisesti näitä juusto nautitaan leivän päällä tai käytetään ruoanvalmistukseen ja leivontaan (Yhteishyvä 2020).


Sopivatko tuorejuusto ja raskaus yhteen?


Ruokaviraston mukaan erilaisten juustolajikkeiden nauttimiseen liittyy listeriariski; tarkemmin ottaen puhutaan riskistä saada juustosta listeria monocytogenes -bakteeri. Ruokavirasto täsmentää, että listeria monocytogenes -bakteeri voi aiheuttaa raskaana olevalle esimerkiksi tavanomaista flunssaa muistuttavan kuumetaudin, johon liittyy siis kuumetta, päänsärkyä ja/tai lihaskipuja. Raskausaikana tämä kuumetauti voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen. (Ruokavirasto 2021.)


Tarkemmassa – juurikin tuorejuustoa koskevassa suosituksessa Ruokavirasto muistuttaa, että juuston sopivuus raskausaikaan kannattaa aina ennen nauttimista tarkistaa juuston valmistajan kotisivuilta. Tämä suositus perustuu siihen, että juustoja ja juustojen valmistustapoja on niin monenlainen kirjo. (Ruokavirasto 2021.)


Ruokavirasto erittelee tuorejuustojen kategoriaan kuuluvan paitsi kuumana pakkauksiinsa pakatut levitettävät tuorejuustot ja sulatejuustot, mutta näiden ohella myös esimerkiksi raejuusto, leipäjuusto ja salaattijuusto lukeutuvat listauksen mukaan tuorejuustoihin (Ruokavirasto 2021).



Tuorejuustojen nauttimista raskausaikana koskevassa suosituksessa jatketaan kertomalla, että yleisesti ottaen tuorejuustoja, joiden pakkauksessa on merkintä "pastöroitu maito" voi nauttia raskausaikana myös ilman kuumentamista ja siten listeriariskin minimoimista (Ruokavirasto 2021).


Käytännössä suositus siis tarkoittaa sitä, että yleisesti ottaen pastöroidusta maidosta valmistetuissa tuorejuustoissa listeriariski on niin pieni, että juuston kuumennus kiehuvan kuumaksi ei ole tarpeellista juustoja nauttiessa raskausaikana.


Suosituksessa kerrotaan, että yleisesti ottaen tuorejuustoja, joiden pakkauksessa on merkintä "pastöroitu maito" voi nauttia raskausaikana myös ilman kuumentamista. -Ruokavirasto 2021

Halloumi-, mascarpone-, mozzarella- ja ricottajuusto


Ruokaviraston antama suositus jatkaa antamalla täsmällisen suosituksen erikseen halloumijuustolle, mascarponelle, mozzarellalle sekä ricottajuustolle. Suosituksen mukaan näitä juustoja voi nauttia kuumentamattomina, mikäli ne vain on valmistettu pastöroidusta maidosta ja ne nautitaan tuoreina, hyvissä ajoin ennen parasta ennen päivää. Tämä "hyvissä ajoin" käytännössä tarkoittaa, että juuston ilmoitetusta säilyvyysajasta tulisi olla vielä kaksi kolmannesta jäljellä. (Ruokavirasto 2021.)


Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page