Tiesitkö, että etikka sisältää alkoholia? Voiko sitä siis käyttää raskausaikana?
- Raskaus & Ruokavalio
- 8.3.
- 1 min käytetty lukemiseen
Etikka sen eri muodoissaan – kuten väkiviinaetikka, viinietikka, balsamico, balsamiviinietikka ja siiderietikka – sisältää alkoholia. Tässä artikkelissa pohdimme, voiko etikkaa käyttää turvallisesti raskausaikana.

Etikka on monipuolinen raaka-aine, jota käytetään ruoanlaitossa, säilönnässä ja mausteena. Sillä on useita eri muotoja, kuten väkiviinaetikka, viinietikka, balsamico, balsamiviinietikka ja siiderietikka. Etikan soveltuvuus raskausaikaan mietityttää odottajia etenkin sen alkoholipitoisuuden vuoksi.
Voiko etikkaa käyttää raskausaikana?
Etikka valmistetaan kaksinkertaisella käymismenetelmällä, jossa alkoholi muuttuu etikkahapoksi. Prosessissa jää kuitenkin jäljelle pieniä määriä alkoholia, noin 0,4 % (Berner Oy 2025).
Ruokavirasto suosittelee välttämään alkoholipitoisia elintarvikkeita raskausaikana, koska alkoholi kulkeutuu istukan läpi ja voi vaarantaa sikiön kehityksen (Ruokavirasto, 2025). Koska etikka sisältää alkoholia, tulisi Ruokaviraston suositusta noudattaessa välttää myös etikan käyttöä.
Toisaalta Ruokaviraston mukaan kaupan säilykesillit, joiden liemessä on etikkaa, soveltuvat raskausajan ruokavalioon (Ruokavirasto 2025). Epävirallisesti tästä voitaisiinkin päätellä, että Ruokaviraston mukaan pienet määrät etikkaa eivät olisi haitaksi odottajalle.
Kuten huomaamme, raskausajan ravitsemussuositukset saattavat olla toisinaan hieman monimutkaisia. Olemme tehneet asiasta selkeämpää odottajille laatimalla Odottajan ruokavalio-oppaan, johon pääsee tutustumaan täällä.
Etikka: ravintosisältö ja terveysvaikutukset
Jos päätät käyttää etikkaa ruoanlaitossa raskausaikana, sinua saattaa kiinnostaa etikan ravintosisältö ja sen terveysvaikutukset.
Etikan ravintoarvo on hyvin pieni, mutta sillä voi olla epäsuoria terveyshyötyjä. Esimerkiksi salaattikastikkeissa etikka voi korvata majoneesin tai muut rasvaisemmat vaihtoehdot. Lisäksi etikkaa voidaan käyttää suolan korvikkeena, mikä on hyvä vaihtoehto raskauden aikana, sillä THL suosittelee suolan saannin pitämistä kohtuullisena (THL, 2019).
Lähteet