Totta vai tarua: tonnikala ei sovi raskausajan ruokavalioon?
- Raskaus & Ruokavalio
- 12.8.2021
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 11.1.
Joidenkin kalalajien nauttimisesta raskausaikana on annettu erillinen suositus, joten moni odottaja pohtii, sopivatko tonnikala ja raskaus yhteen. Tässä artikkelissa kerromme, millainen suositus koskee säilyketonnikalan nauttimista.

Kuvituskuva: tonnikala raskaus. Lähde: iStock.
Tonnikala ja raskaus
Tonnikala ja sen sopivuus raskausajan ruokavalioon mietityttää tulevia äitejä vuodesta toiseen – mutta miksi asia on niin epäselvä? No ensinnäkin aihetta googlatessa monet hakutulokset ovat verrattain epäluotettavia iltapäivälehtien otsikoita, jotka varoittavat tonnikalan vaaroista.
Iltapäivälehtien sisällöt harvoin nojaavat vahvaan tutkimusnäyttöön, minkä vuoksi tätäkään terveyteen ja elintarviketurvallisuuteen liittyvää asiaa ei kannata lähteä tarkistamaan iltapäivälehdestä. Ruokavirastolta tai muusta vastaavasta luotettavasta lähteestä saat varmemman vastauksen.
Tähän artikkeliin olemme koonneet nimenomaan luotettavista lähteistä peräisin olevan vastauksen. Syvennytään siis yhdessä tonnikalaan liittyvään tietoon sekä siihen, voiko tonnikalaa syödä raskausaikana.
Tonnikala ja raskaus: mitä sanoo virallinen suositus?
Suomessa virallisia, luotettavaan ja tutkittuun tietoon perustuvia tietolähteitä ravitsemussuositusten osalta ovat Ruokavirasto, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Ruokatieto Yhdistys.
Lisäksi kokoamme yhteen edellä mainituista luotettavista lähteistä peräisin olevaa laajaan tutkimustietoon nojaavaa tietoa tänne Raskaus & Ruokavalio -sivustolle, jotta sinun olisi helpompaa saada selkeä kokonaiskuva raskausajan ruokavaliosta ja etenkin virallisista suosituksista.
Kala on erityisen tärkeä raskausajan ruokavaliossa sen sisältämien n-3-monityydyttymättömien rasvahappojen sekä D-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Kala on myös hyvä jodin lähde. -THL & VRN 2019, 47
Ruokaviraston Elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeissa (2025) on annettu erilliset suositukset kalan ja kalaruokien nauttimiseen raskausaikana:
"Kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa. Kalan aiheuttamat terveyshyödyt ovat suuremmat kuin mahdolliset haitat. Kalalajien vaihteleva käyttö varmistaa, ettei mahdollisista ympäristösaaste-pitoisuuksista tarvitse olla huolissaan. Ruokavalioon suositellaan vaihdellen järvikalaa, kasvatettua kalaa ja merikalaa (esimerkiksi seiti, kirjolohi, nieriä, särki). Hyviä vaihtoehtoja ovat myös mm. kalapyörykät, -pihvit sekä kalasäilykkeet, kuten järvikalatuotteet ja tonnikala."
Ruokaviraston antamaan ohjeen mukaan kalasäilykkeet, kuten tonnikala siis sopii raskausaikana nautittavaksi.
Monipuolisesti kalaa raskausaikana
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatiman Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille suosituksen mukaan kala on erityisen tärkeä ruoka-aine raskausajan ruokavaliossa, sillä se sisältää runsaasti tärkeitä n-3-monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä D-vitamiinia. Kalasta saa näiden ravintoaineiden ohella myös jodia. Monet tutkimukset ovatkin osoittaneet, että kalan kuuluminen raskaudenaikaiseen ruokavalioon vaikuttaa positiivisesti kehittyvän lapsen visuaaliseen ja kognitiiviseen kehitykseen. (THL & VRN 2019, 47.)
Lisäksi on syytä huomioida, että kalaa koskeva yleinen suositus sanoo, että raskauden aikana kalaa tulee syödä 2–3 kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen. Kalalajien vaihteleminen ruokavaliossa turvaa sen, ettei mahdollisista ympäristösaastepitoisuuksista tarvitse erikseen huolehtia; yksipuolinen tiettyjen kalalajien syönti voi nimittäin altistaa raskasmetallien liialliselle saannille.
Suositusten mukaan raskausajan ruokavaliossa kannattaakin nauttia vaihtelevasti esimerkiksi muikkua, seitiä, siikaa ja kasvatettua kalaa, kuten kirjolohta. (Terveyskirjasto Duodecim 2021.) – ja vaikkapa sitä säilyketonnikalaa.
Lähteet