top of page

Meetvursti, salami ja muut kestomakkarat - sopivatko nämä raskausaikaan?

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 15.7.2021
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 1.4.

Kestomakkaroiden (esim. salami, pepperoni ja meetvursti) elintarviketurvallisuus mietityttää odottajia. Tässä tietoiskussa kerromme, sopivatko nämä tuotteet syötäviksi raskausaikana.


Sopivatko salami, pepperoni, chorizo ja muut kestomakkarat raskausaikaan?

Leikkeleet ja raskaus. Kuvituskuva.


Raskausaikana moni pohtii, ovatko meetvursti ja muut kestomakkarat, kuten salami, pepperoni, meetvursti ja chorizo, turvallisia valintoja. Näiden tuotteiden osalta huomioitavia asioita ovat sekä ravitsemukselliset tekijät että elintarviketurvallisuus.


Leikkeleistä on kirjoitettu oma artikkelinsa: Hyvät pahat leikkeleet, sopivatko ne raskausaikaan?



Meetvursti, suola ja punainen liha


Meetvursti ja muut kestomakkarat ovat usein rasvaisia ja suolaisia. Raskaana oleville suositellaan rajoittamaan punaisen lihan kulutusta enintään 500 g kypsennettyä lihaa viikossa, mikä vastaa noin 700–750 g raakaa painoa (THL & VRN 2019). Lisäksi suolaa tulisi saada kohtuudella – kestomakkaroissa suolapitoisuus voi ylittää suositellun rajan 1,50 g/100 g (Sydänmerkki 2021).



Listeria ja toksoplasmoosi – miksi meetvursti on riskituote?


Meetvursti ja kestomakkarat valmistetaan ilman kuumennusta, mikä voi altistaa listeria- ja toksoplasmoosiriskeille. Ruokavirasto (2025) suosittelee raskaana oleville:


"Vältetään kaikkia sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. Vaihtoehtoisesti tuotteet pakastetaan -18 asteessa vähintään 3 vrk ajan ennen käyttöä. (Ruokavirasto 2025)"



Voiko raskaana oleva syödä meetvurstia?


✔ Kuumennettuna turvallinen – esim. pizzassa tai uuniruoissa.

✔ Pakastaminen vähintään 3 vrk voi vähentää riskiä toksoplasmoosin osalta.

✘ Raakana ei suositella listeria- ja toksoplasmoosiriskin vuoksi.

✘ Runsas suola ja rasva ovat syitä rajoittaa käyttöä.



Suosituksen mukaan meetvursti ei siis sellaisenaan sovi raskausajan ruokavalioon, mutta hyvin kuumennettuna sen syömiselle ei näyttäisi olevan estettä. Eli esimerkiksi kuumasta pizzauunista tuleva pepperonipizza sopisi sen sisältämää lihaa ajatellen odottajalle mainiosti.


Suosituksen mukaan myös meetvurstin pakastaminen lisää sen elintarviketurvallisuutta. Jos siis mielesi tekee esimerkiksi metwurstilla höystettyä voileipää, heitä meetvurstipaketti pakastimeen kolmeksi päiväksi, sulata se sitten jääkaapissa katkaisematta kylmäketjua ja sitten vaan pistä nauttien!



Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page