top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Kofeiiniton kahvi ja raskaus; onko kofeiiniton kahvi tavallista kahvia parempi valinta odottajalle?

Kofeiiniton kahvi – uhka vai mahdollisuus raskausajan ruokavaliolle? Tässä artikkelissa annamme kysymykseen mutkattoman vastauksen.


Kofeiiniton kahvi raskaus. Onko kofeiiniton kahvi uhka vai mahdollisuus raskausajan ruokavaliolle?

Kofeiiniton kahvi ja raskaus. Kuvituskuva. Lähde: Pixabay.


Raskausaika on elämänvaihe, jolloin terveellisen ruokavalion merkitys korostuu entisestään. Monet odottavat äidit pohtivat kahvin nauttimisen turvallisuutta raskausaikana, sillä kofeiinin vaikutuksista sikiön kehitykseen on keskusteltu laajasti. Tässä artikkelissa syvennymme kofeiinittoman kahvin ominaisuuksiin sekä sen sopivuuteen raskausaikana nautittavaksi.



Kofeiiniton kahvi on yksi vaihtoehto, joka tarjoaa kahvinystäville nautinnollisen makukokemuksen ilman kofeiinin mahdollisia haittavaikutuksia. Kofeiinia pidetään kuitenkin yleisesti kahvin luonnollisena ainesosana, joten ei ihme, mikäli kofeiinittomaksi käsitelty kahvi ja sen juominen – etenkin raskausaikana – epäilyttää. Voiko kofeiiniton kahvi olla turvallista äidille ja vauvalle?


Kofeiiniton kahvi raskausaikana


International Coffee Organization (ICO) tarjoaa kattavaa tietoa kahvin prosessoinnista ja valmistuksesta. Heidän verkkosivuillaan on tietoa erilaisista kahvinjalostusprosesseista, mukaan lukien kofeiinittoman kahvin valmistusmenetelmät. ICO:n tietojen mukaan kofeiiniton kahvi valmistetaan poistamalla kofeiini kahvipavuista joko kemiallisesti tai vesiprosessin avulla. (ICO, 2023.)


Kemiallinen prosessi perustuu yleisesti etyyliasetaattin tai metyleenikloridin käyttöön, jotka liuottavat kofeiinin kahvipavuista. Vesiprosessi puolestaan käyttää vettä kofeiinin poistamiseen ilman kemikaaleja. Nämä prosessit eroavat toisistaan, mutta niiden tavoitteena on vähentää kofeiinipitoisuutta ilman merkittäviä muutoksia kahvin maussa ja ulkonäössä. Kofeiinittoman kahvin kofeiinipitoisuus on yleensä alle 0,1 %, mikä tekee siitä käytännössä kofeiinitonta. Lisätietoa kahvin prosessoinnista löytyy ICO:n verkkosivuilta: https://ico.org/. (ICO, 2023.)


Suomalaiset ravitsemussuositukset korostavat monipuolisen ja terveellisen ruokavalion merkitystä raskausaikana. Kohtuullinen kofeiinin saanti on osa näitä suosituksia. Raskausajan kofeiinin saantiin ja kahvin juomiseen liittyvän artikkelimme löydät täältä. Kofeiinittomuutensa puolesta kofeiiniton kahvi tarjoaa mainion vaihtoehdon, mikäli haluaa välttää kofeiinin mahdollisia vaikutuksia raskauden aikana. Kofeiinittoman kahvin nauttiminen voi olla erinomainen tapa nauttia kahvista ilman huolta liiallisesta kofeiinista.


Tutkimustietoa ja turvallisuus


Tutkimustieto kofeiinin vaikutuksista raskauden aikana on ristiriitaista. Vaikka maltillinen kofeiinin käyttö yleensä sallitaan, liiallinen kofeiinin saanti on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin raskauskomplikaatioille, kuten keskenmenoille ja alhaiselle syntymäpainolle. Kofeiiniton kahvi tarjoaa mahdollisuuden välttää näitä riskejä, sillä sen kofeiinipitoisuus on erittäin pieni, käytännössä vain muutamia milligrammoja per kahvikupillinen.


Kofeiinin poistoprosessi saattaa kuitenkin vaikuttaa kahvin kemiallisiin yhdisteisiin. Elintarviketurvallisuuden takaamiseksi on siis tärkeää valita luotettavia valmistajia ja toimijoita, jotka noudattavat korkeita hygieniastandardeja ja laatuvaatimuksia kahvin valmistuksessa. (EFSA, 2015, Food and Drug Administration, 2020).


Muutokset kahvin kemiallisissa yhdisteissä ja kahvin hygieeninen laatu ovat etenkin raskaana oleville olennaisia seikkoja. Näin ollen, mikäli jonkin tietyn kahvin turvallisuus askarruttaa, on asia syytä ottaa puheeksi neuvolassa tai lääkärissä, erityisesti siksi, koska kotimaiset ravitsemustutkimuksen ja elintarviketurvallisuuden parissa työskentelevät viranomaiset eivät ole ottaneet kantaa kofeiinittoman kahvin ominaisuuksiin, turvallisuuteen tai sopivuuteen raskausaikana.




Lähteet


Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page