top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus, kahvi ja kofeiini: mikä määrä kahvia on turvallista raskausaikana?

Raskaus asettaa erityishuomioita kahvin juontiin ja kofeiinin saantiin. Tässä artikkelissa avaamme kofeiinia koskevaa raskausajan suositusta ja kerromme täsmävinkit kofeiinin saannin vähentämiseen.


Kahvi ja raskaus – mikä määrä on terveellistä? Kuva: iStock.


Kofeiini ja erityisesti kofeiinia sisältävä kahvi ovat teemoja, jota raskaus saa lähes jokaisen odottavan äidin pohtimaan ainakin jossakin vaiheessa raskausaikaansa. Tavallisesti kysymyksen äärelle päädytään jo silloin, kun raskaus on vielä aivan alussa. Toisaalta kahvin juonti saattaa vähentyä tai jäädä jopa kokonaan kofeiinista riippumattomista syistä; alkuraskauden kuvotus, närästys tai muut raskausvaivat saattavat syrjäyttää kahvin ainakin hetkellisesti arjen rutiineista.


On kuitenkin syytä muistaa, että kahvi ei suinkaan ole ainoa ruokavalioissa vastaantuleva kofeiinin lähde. Myös monet muut juomat ja jotkin ruoka-aineet sisältävät kofeiinia; kahvin ohella ne olisi hyvä huomioida, mikäli haluaa välttää kohdussa kasvavan lapsen altistumisen liialliselle kofeiinille. Onkin hyvä tiedostaa, että kahvin lisäksi myös suklaasta, valkoisesta, vihreästä ja mustasta teestä sekä kola- ja energiajuomista saa kofeiinia.


Kahvin lisäksi myös suklaasta, valkoisesta, vihreästä ja mustasta teestä sekä kola- ja energiajuomista saa kofeiinia.

Kofeiini ja raskaus: turvallisen saannin raja ja lähteet


Raskausajan ruokasuosituksen mukaan suositeltava kofeiinin saannin yläraja raskaana olevilla putoaa puoleen normaalista (400 mg) ja on näin ollen ainoastaan 200 mg vuorokaudessa (2019, s. 29). Mutta mitä tämä suositus oikeastaan tarkoittaa käytännössä? Listasin alle kofeiinin saannin lähteitä kofeiinipitoisuuksineen helpottamaan oman kofeiinin saannin määrän arviointia:


  • Kupillisessa suodatinkahvia on n. 60–135 mg kofeiinia

  • 3,3 dl tölkillisessä kolajuomaa on noin 40 mg kofeiinia

  • 2,5 dl:n energiajuomatölkissä on noin 80 mg kofeiinia

  • Teen kofeiinimäärä vaihtelee teelaaduittain, ja musta tee sisältää keskimäärin noin puolet kahvijuoman kofeiinimäärästä.

  • 50 g suklaata sisältää keskimäärin noin 18 mg kofeiinia


Karkeasti yllä esitettyjen lukujen avulla arvioiden voitaisiin sanoa, että 200 mg kofeiinia tulisi täyteen noin puolestatoista kupillisesta kahvia päivässä. Jos päivän ruokailut sisältävät kofeiinillista teetä, energia- tai kolajuomia tai vaikkapa suklaata, on tämä syytä huomioida myös kahvin juonnin määrässä.


Karkeasti yllä esitettyjen lukujen avulla arvioiden voitaisiin sanoa, että 200 mg kofeiinia tulisi täyteen noin puolestatoista kupillisesta kahvia päivässä.

Kahvi, kofeiini ja raskaus: helpot vinkit kofeiinin saannin rajoittamiseen


Kahvi ja raskaus


Kuten jo selvitimme, raskausaikana kofeiinin vuorokausikohtainen turvallisen saannin raja voi tulla vastaan jo kahdesta kahvikupillisesta. Onneksi viime kuukausina kauppojen hyllyille ja kahviloiden valikoimiin ovat löytäneet myös kofeiinittomat kahvit. Niitä nauttimalla omaa kofeiinin saantia on helppo vähentää. Hyvä idea on kokeilla sekoittaa keskenään niin sanottua normaalia suodatinkahvia kofeiinittomaan suodatinkahviin, jolloin kahvin kofeiinipitoisuus laskee ja kahvia voi siten halutessaan nauttia turvallisesti enemmän. Ja makukaan ei tästä kärsi!


Suklaa ja raskaus


Mitä suklaaseen tulee, raskausaikana kofeiinia vältellessä kannattaa suosia mahdollisimman vaaleita suklaita. Fazerin sivuilla kerrotaankin, että mitä tummempaa suklaa on, sitä korkeampi on suklaan kaakaopitoisuus. Korkea kaakaopitoisuus puolestaan kertoo korkeammasta kofeiinipitoisuudesta.


Tee, kolajuoma, energiajuoma ja raskaus


Myös teelle, kolajuomille ja energiajuomille löytyy kofeiinittomia korvaajia, jos vain osaa olla luova. Lämpimät mehut ovat erinomaisia teen korvaajia, kun taas tuoremehut ja kivennäisvedet ovat terveellisempiä ja kofeiinittomia vaihtoehtoja kola- ja energiajuomille. Toisaalta taas kofeiinin terveysvaikutukset on alettu huomioida entistä paremmin elintarvikesuunnittelussa, ja muun muassa pepsi maxiakin on jo hyvän aikaa saanut aivan tavallisistakin kaupoista kofeiinittomana. Ihanaa, että kofeiiniherkät kuluttajat ja raskaus huomiodaan entistä paremmin kauppojen valikoimissa!




Tämä artikkeli on julkaistu alunperin 21.4.2021.



Lähteet


Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page