Sopiiko katkarapu pakasteena raskausajan ruokavalioon? Lue tästä, mitä aiheesta on tärkeää tietää.
- Raskaus & Ruokavalio

- 18.8.2021
- 2 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 11.1.
Katkarapu niin pakasteena kuin tuoreenakin mietityttää odottajia: voiko katkarapuja syödä raskausaikana? Pakastekatkarapujen nauttimisessa raskausaikana on tärkeää huomioida ainakin elintarviketurvallisuus.

Katkarapu ja raskaus. Kuvituskuva.
Katkarapu ja raskaus – mitä aiheesta on syytä tietää?
Katkaravut kuuluvat äyriäislajeihin muiden rapujen sekä hummerin ohella (Ruokavirasto 2019). Pakasteena myytävät katkaravut ovat tavallisesti kypsennetty keittämällä ennen niiden pakastamista. Keittäminen eliminoi listeriariskin tässä vaiheessa pakastekatkaraputuotteen valmistusta.
Voit tarkistaa pakastekatkarapujen pakkauksesta tai verkkosivuilla löytyvistä tuotetiedoista tiedon mahdollisesta kypsennyksestä ja kypsennystavasta. Toisaalta on syytä huomioda, että listeria voi siirtyä tuotteeseen vielä katkarapujen kypsentämisen jälkeen tuotanto- ja pakkausprosessin myöhemmissä vaiheissa.
Ennen pakastamista kypsennettyjen pakastekatkarapujen nauttimiseen raskausaikana Ruokavirasto ei siis ole antanut erillistä ohjetta.
Katkarapu ja raskaus – mitä Ruokavirasto sanoo?
Ruokaviraston ylläpitämästä elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeesta (2025) ei löydy suoranaista mainintaa katkarapuihin tai pakastekatkarapuihin liittyen. Sen sijaan heidän verkkosivuiltaan löytyy seuraava maininta raskaana oleville:
"Seuraavia tuotteita käytetään vain kuumennettuina (lämpötila kauttaaltaan vähintään 70 astetta): Raaka kala, graavisuolattu tai kylmäsavustettu kala (sekä valmiiksi pakatut että pakkaamattomat ja/tai itse valmistetut tuotteet), tyhjiöpakatut sillituotteet, kypsentämättömät äyriäiset, pastöroimaton mäti, edellä mainittuja tuotteita sisältävät ruoat, ml. sushi. Kalasta valmistettuja puolisäilykkeitä (ns. purkkisillit) voidaan käyttää sellaisenaan."
Edellä mainittu ohje koskee kypsentämättömiä äyriäisiä, joten ohje ei suoranaisesti ole sovellettavissa ennen pakastamista kypsennettyihin pakastekatkarapuihin. Koska Ruokavirasto ei ole antanut ohjetta välttää ennen pakastamista kypsennettyjä äyriäisiä, näyttäisivät ne olevan turvallisia myös odottajille.
Mikä tahansa katkarapu turvalliseksi raskausaikaan
Edellä mainitussa Ruokaviraston ohjeessa on kerrottu olennainen listeriasta ja sen eliminoimisesta kala- ja äyriäistuotteista: mikäli haluat erilaisista kalatuotteista – kuten pakastekatkaravuista – mahdollisimman turvallisia syödä, on niiden kuumentaminen vähintään + 70 °C:n lämpötilaan hyvä idea. Listeria eliminoituu elintarvikkeesta korkeassa lämpötilassa.
Vaikka kuumentamiseen ei ole erillistä Ruokaviraston asettamaa ohjetta, voi oma mielenrauha raskausajan ruokavalioasioissa olla tärkeämpää. Elintarvikkeen kuumentaminen tarpeeksi korkeaan lämpötilaan riittävän pitkäksi aikaa on hyvä tapa saada mielenrauhaa listeriariskistä.
Lähteet
Ruokavirasto. 2019. Äyriäiset ja nilviäiset (muun muassa simpukat, mustekalat, osterit ja etanat). Saatavilla internetistä: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/ruoka-allergeenit/yleisimmat-ruoka-allergian-aiheuttajat/ayriaiset-ja-nilviaiset/ (Viitattu 19.8.2021) Ruokavirasto. 2025. Turvallisen käytön ohjeet. Saatavilla internetistä: https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/turvallisen-kayton-ohjeet/ (Viitattu 11.1.2025)
























