Punaviinikastiketta raskausaikana? Nämä asiat odottajan on tärkeää tietää.
- Raskaus & Ruokavalio
- 22.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
Punaviinikastike on monen juhlapöydän kruunu, joka täydentää liharuokia ja tuo ateriaan syvyyttä. Mutta miten asia on raskausaikana – onko punaviinikastike turvallinen valinta?

Punaviinikastike ja raskaus – missä piilee huoli?
Punaviinikastike saa nimensä ja makunsa punaviinistä, jota käytetään kastikkeen pohjana. Koska raskauden aikana suositellaan välttämään alkoholia kokonaan (Ruokavirasto 2025), moni raskausaikana miettii, onko punaviinikastike turvallinen valinta.
Hyvä uutinen on, että punaviinikastikkeen turvallisuus raskausaikaa ajatellen riippuu sen valmistustavasta. Jos kastiketta keitetään riittävän pitkään, alkoholi haihtuu käytännössä kokonaan pois. Mutta kuinka kauan on tarpeeksi pitkään?
Haihtuuko alkoholi kokonaan pois kastikkeesta?
Alkoholin haihtuminen ruoanlaitossa riippuu keittoajasta, lämpötilasta ja siitä, kuinka paljon ruokaa sekoitetaan ja haihdutetaan.
Yleisesti ottaen alkoholin haihtuminen alkaa noin 78 °C lämpötilassa. Jos kastiketta keitetään noin 2 tuntia ilman kantta, alkoholia ei jää käytännössä lainkaan. Lyhyempi keittoaika voi jättää kastikkeeseen alkoholia.
Kotioloissa punaviinikastiketta valmistettaessa haihdutuksen toteutumista ja siten alkoholin haihtumista on kuitenkin vaikea arvioida. Näin ollen ei voida myöskään varmaksi sanoa, onko kastike turvallista odottajalle ja vauvalle.
Punaviinikastiketta raskausaikana – mikä on Ruokaviraston kanta?
Ruokavirasto suosittelee, että raskausaikana ei käytetä alkoholia sisältäviä juomia tai ruokia, joihin on lisätty alkoholia (Ruokavirasto 2025). Koska tarkkaa arviointia on vaikea tehdä, varmin tapa on valita alkoholiton vaihtoehto punaviinikastikkeelle.
Alkoholiton punaviinikastike sopii raskausaikana nautittavaksi
Jos haluat varmistua punaviinikastikkeen turvallisuudesta, voit korvata viinin muulla nesteellä, kuten:
Viinirypälemehu + pieni loraus balsamicoa
Granaattiomenamehu
Alkoholiton punaviini (kaupoista löytyy nykyään monia vaihtoehtoja)
Kasvis- tai lihaliemi + tilkka omenaviinietikkaa
Näillä vaihtoehdoilla saat kastikkeeseen hapokkuutta ja syvyyttä ilman alkoholia, jolloin kastike on turvallista raskausaikana.
Voiko ravintolassa syödä punaviinikastiketta?
Jos olet syömässä ravintolassa, kannattaa kysyä tarjoilijalta, kuinka kauan kastiketta on keitetty ja onko alkoholi haihtunut pois.
Monissa ravintoloissa punaviinikastike valmistetaan klassisesti pitkään hauduttamalla, mutta aina tämä ei ole varmaa. Jos epäilet, voit pyytää alkoholitonta vaihtoehtoa – useimmat keittiöt osaavat suositella sopivaa korvaavaa kastiketta.
Jatkuva valppaana oleminen sen suhteen, tuleeko syötyä jotakin itselle ja vauvalle haitallista, voi alkaa kuormittaa. Suo itsellesi huolettomampi raskaus ja ota avuksi Odottajan ruokavalio-opas, jonka avulla ruokien valitseminen muuttuu vaivattomaksi.
Lähteet