top of page

Rucola (rukola /sinappikaali) raskausaikana – hyötyä vai haittaa terveydelle?

  • Writer: Raskaus & Ruokavalio
    Raskaus & Ruokavalio
  • 24.7.2022
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 6.3.

Rucola ja sen sisältämä nitraatti mietityttävät odottajia. Sopivatko rucola ja raskaus yhteen?


Kuvituskuva: Rucola sisältää nitraattia. iStock.


Rucola on vihreä nitraattipitoinen lehtivihannes, joka tunnetaan myös toisella kirjoitusasullaan "rukola" sekä toisella nimellään "sinappikaali". Tummanvihreästä väristäänkin voi päätellä, että rucola sisältää verrattain runsaasti folaattia, joskin myös runsaasti muitakin vitamiineja. (Fineli 2022.)


Ruoanlaitossa rucolaa on totuttu käyttämään etenkin salaateissa sekä pizzojen ja muiden lämpimien ruokien pinnalla tuomaan väriä sekä pippurimaista makua. Tavallisesti odottajat lähtevätkin selvittämään rucolan sopivuutta raskausaikaan juurikin asioidessaan pizzerioissa.



Rucola ja raskaus


Rucola on luontaisesti nitraattia keräävä kasvis, ja juurikin rucolan nitraattipitoisuus herättää kysymyksiä monien odottajien keskuudessa. Raskaus saa odottajat pohtimaan, sopiiko rucola raskausajan ruokavalioon sen suurten nitraattimäärien vuoksi.


Ruokaviraston sivuilla kerrotaankin, että rucolan syöntiä suunnitellessa tulee kiinnittää erityistä huomiota rucolan korkeaan nitraattipitoisuuteen. Ruokaviraston ohje jatkaa, että imeväisikäisten ei tule syödä lainkaan rucolaa, sillä suuret nitraattimäärät voivat haitata hapenkuljetusta pienen lapsen elimistössä. (Ruokavirasto 2021.)


Tämä imeväisikäisille annettu virallinen ohjeistus rucolan tai muiden nitraattia keräävien kasvisten nauttimisesta koskee ainoastaan imeväisikäisiä. Toisin sanoen Ruokavirasto ei ole ohjeistanut muita kuluttajaryhmiä (kuten raskaana olevia) välttämään rucolan syömistä.


Nitraatti, elintarviketurvallisuus ja raskaus


Rucolan ohella muita runsaasti nitraattia sisältäviä kasviksia ovat muun muassa pinaatti, nokkonen, punajuuri, erilaiset lehtisalaatit, kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa (pl. kesäkurpitsa), retiisi, varsiselleri, fenkoli, tuoreet yrtit sekä idut.


Erilaisia kasviksia nauttiessa raskausaikana on syytä huomioida, että nitraatin ohella kysymyksiä saattavat herättää myös muut seikat. Ruokaviraston raskaana oleville annetut kasvisten käyttöä koskevat suositukset liittyvätkin esimerkiksi:

  • jodipitoisuuksiin (kuten merilevä)

  • amygdaliinitoksiiniin (kuten aprikoosin siemenet)

  • tomatiinitoksiiniin (kuten kypsymätön tomaatti)

  • gyromitriiniin (kuten korvasieni)

  • EHEC- tai salmonellabakteereihin (kuten idut)

  • ruokamyrkytys (kuten raaka punajuuri)

  • listerioosi (kuten pakastevihannekset)

  • luontaiset haitta-aineet (kuten yrttiteejuomat ja haudukkeet)



Lähteet


Uusimmat artikkelit:
bottom of page