top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Sitruuna ja raskaus: nämä asiat sinun tulee tietää sitruunasta raskausaikana.

Sitruuna ja sen terveysvaikutukset kiinnostavat odottajia. Millainen kirpeän raikas sitruuna onkaan raskausajan terveyttä ja hyvinvointia ajatellen?


Sitruuna raskaus. Millaisia terveyshyötyjä sitruuna tarjoaa raskausaikana?

Sitruuna ja raskaus. Kuvituskuva. Lähde: iStock.


Sitruuna ja raskaus


Sitruuna nousee esille usein raskausaikaa koskevissa yhteyksissä. Yksi – ja ehkäpä suurin – syy tähän on se, että lukemattomat odottajat nimeävät juuri sitruunan yhdeksi merkittävimmistä raskausajan ruokahimoistaan. Sitruunaa lisätään juomaveteen, teehen ja syödään jopa sellaisenaan, kun sitruunanhimo pääsee yllättämään.


Toinen syy, minkä vuoksi sitruuna ja sen terveysvaikutukset kiinnostavat odottajia on yksinkertaisesti se, että ruokavaliokysymykset ja erinäiset terveysseikat muodostuvat aiempaa tärkeämmiksi juurikin raskauden myötä. Ja tämä onkin erittäin hyvä asia raskaana olevia ja heidän hyvinvointiaan ajatellen! Tiedonjanoisten kysymyksiin vastataksemme, sukellamme seuraavaksi tämän kirpeän hedelmän – sitruunan – maailmaan ja pohdimme asioita nimenomaan raskausajan näkökulmasta.


Sitruuna ja sen terveysvaikutukset


Sitruuna on happaman makuinen sitrushedelmä, joka tunnetaan sen virkistävästä ja raikkaasta maustaan. Sitruunan laajalti tunnettuja terveydellisiä ominaisuuksia ovat muun muassa sen C-vitamiini- ja antioksidanttipitoisuus.


Sitruunoiden nauttimista ja niiden terveyshyötyihin kiinni pääsemistä helpottaa ennen kaikkea se, että kyseistä hedelmää voidaan nauttia hyvin monin eri tavoin. Sitruuna maistuu sekä sellaisenaan, että mehuksi puristettuna, ruoanlaitossa mausteena ja marinadeissa. Sitruunan kuorta voidaan raastaa antamaan ruokiin ja leivonnaisiin aromaattista makua.


Sitruunan C-vitamiini


Monet odottajat kärsivät raudanpuutteesta, johon on tutkimuksin löydetty lukuisia syitä. Raskausajan huima veren tilavuuden kasvu on yksi merkittävimmistä syistä raskausajan raudanpuutteen taustalla. Onneksi raskausajan raudanpuutetta voidaan hoitaa monin tavoin – myös ruokavalion keinoin; muun muassa C-vitamiinin kerrotaan edistävän non-hemiraudan, eli kasvikunnan tuotteista peräisin olevan raudan imeytymistä suolistossa elimistön käyttöön. (Duodecim Terveyskirjasto, 2020a.) Näin ollen raudanpuutteen ehkäisy ja hoito ovatkin mahtavia syitä nauttia C-vitamiinipitoisia ruokia – kuten sitruunaa – raskausaikana.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksi keskikokoinen, kuorittu sitruuna sisältää kaikkiaan 51 milligrammaa C-vitamiinia (THL, 2023). Sitruunan C-vitamiinipitoisuus on varsin merkittävä, sillä aikuisen päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus on 75 mg (Duodecim Terveyskirjasto, 2021).


Raskaus ja raikastava sitruuna


Raskauspahoinvointi voi olla haastavaa aikaa odottaville äideille. Duodecim Terveyskirjasto on kuitenkin listannut muutamia ruokavalioon liittyviä seikkoja, joista odottaja voi löytää apua pahoinvointiin. Tällä listalla on mainittu muun muassa pienten, raikkaiden välipalojen kuten hedelmien nauttiminen. Myös jääkylmän mehun nauttiminen on mainittu kyseisellä listalla. (Duodecim Terveyskirjasto, 2020b.) Näin ollen sitruuna sellaisenaan tai kylmänä mehuna on varteenotettava vaihtoehto raskauspahoinvoinnista kärsittäessä.


On kuitenkin hyvä muistaa, että jokaisen raskaus on yksilöllinen, ja mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Siksi on hyvä kuunnella omaa kehoa ja kokeilla erilaisia ruokia ja juomia löytääkseen ne, jotka tuovat helpotusta juuri omiin oireisiin. Lisäksi on aina suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen suurten muutosten tekemistä ruokavaliossa raskausaikana, varsinkin jos pahoinvointi on voimakasta tai pitkäkestoista.


Juo enemmän vettä sitruunan avulla


Sitruunan lisääminen veteen voi olla tehokas tapa saada juotua riittävästi vettä päivittäin; kaikille maustamaton vesijohtovesi ei nimittäin välttämättä maistu sellaisenaan. Sitruunan lisääminen veteen antaa juomalle raikasta makua ja hienoisen kirpeyden, mikä tekee vedestä monille tylsää vettä houkuttelevampaa juotavaa. Sitruunan lisääminen veteen ei ainoastaan tee juomisesta miellyttävämpää, vaan sillä voi olla myös monia positiivisia vaikutuksia raskausajan terveydelle.


Riittävällä vedenjuonnilla ylläpidät muun muassa tervettä nestetasapainoa, jolla on omat tärkeät vaikutuksensa muun muassa ruoansulatuksen toiminnalle sekä monille odottajille tutuksi tulevan ummetuksen ehkäisylle ja hoidolle. Raskausajan turvotuksen ehkäisy sekä virtsateiden terveyden ylläpito saattavat kannustaa riittävään veden juontiin. (Duodecim Terveyskirjasto, 2020b.)


Korvaa kofeiinia sisältävä tee kuumalla sitruunajuomalla


Raskausaikana monet odottavat äidit haluavat vähentää kofeiinin saantiaan huolenaiheenaan sikiön terveys ja hyvinvointi. Tässä tilanteessa sitruunasta valmistettavalla kuumalla juomalla voi olla merkittävä rooli vaihtoehtona kofeiinipitoisille juomille, kuten kahville ja teelle. Sitruunasta valmistettu kuuma juoma tarjoaa virkistävän vaihtoehdon, joka ei sisällä kofeiinia.


Sitruunaveden valmistaminen on yksinkertaista: kuumenna vesi lähes kiehuvaksi ja purista joukkoon tuoreen sitruunan mehua. Voit myös lisätä hieman sitruunan kuoriraastetta saadaksesi juomaan lisää makua ja aromaattisuutta. Makeutta juomaan voi tarvittaessa lisätä esimerkiksi hunajalla tai vaahterasiirapilla. Sitten vain nauttimaan tästä herkullisesta juomasta – sekä sen terveyshyödyistä!




Lähteet


Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page