top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus ja mielihalut – mitä tehdä, jos herkuttelun kokee ongelmaksi omalle hyvinvoinnille?

Herkuttelu kuuluu elämään, mutta suuri osa odottajista kokee, että raskaus ja sen aikaiset mielihalut haastavat omaa hyvinvointia ja painonhallintaa. Lue yhteenveto mielihaluista sekä vinkit niiden käsittelyyn.


Raskaus ja mielihalut: osa odottajista kokee mielihalujen ja herkuttelun haastavan hyvinvointia ja painonhallintaa.

Kuvituskuva: Raskaudenaikaiset mieliteot. Lähde: iStock.


Erilaisista raskausoireista puhutaan hyvin paljon, ja ne saavat runsaasti palstatilaa raskautta koskevissa tieteellisissä ohjeistuksissa. Raskausoireet ovat niin ikään yksi googlatuimpia raskauteen liittyviä aiheita - eikä suotta: pahoinvointi, hajuherkkyys, närästys ja mielihalut (muutama raskausoire mainitaksemme) koskettavat ja kiinnostavat isoa osaa odottavista äideistä.


Koska muiden raskausoireiden ohella myös raskaus ja sen aikaiset mielihalut pohdituttavat odottajia, kokosimme aiheesta kattavan artikkelin.


Raskaus ja mielihalut – mitä mielihaluista on hyvä tietää?


Perehdyimme tätä artikkelia varten tarkemmin raskausajan mielihaluihin ja niitä koskevaan tieteelliseen tietoon. Yllätyimme siitä, kuinka vähän raskausajan mielihaluista todellisuudessa onkaan saatavilla luotettavaa tietoa. Google on täynnä lähinnä kokemusasiantuntijoiden omakohtaisia kokemuksia ja pohdintoja aiheesta – toki nekin ovat arvokkaita, vaikkakaan niistä ei ole apua kaikille odottajille, sillä kehot ja raskaudet ovat hyvin yksilöllisiä.


Oikeastaan ainoa verkosta löytyvä luotettava tieto raskausajan mielihaluihin liittyen löytyi Terveyskirjasto Duodecimin sivuilta Raskausajan ravitsemuspulmia -artikkelista. Tässäkin artikkelissa käsitellään laajasti erilaisia raskausajan ruokavalioon liittyviä pulmakysymyksiä, ja mielihaluille oli omistettu muutaman lauseen mittainen tietoisku.


Tiivistäen kyseisessä tietoiskussa todetaan, että raskausajan mielihalut ovat yleisiä. Raskausajan mielihaluja potiessa kannattaa artikkelin mukaan kohdistaa huomio mielihalun kohteena olevan ruoka-aineen terveellisyyteen: mikäli ruoka-aine on terveellistä, voi sitä nauttia huoletta. Sivulauseessa varoiteltiin kuitenkin niitä odottavia äitejä, joiden mielihalu kohdistuu epäterveellisempiin ruoka-aineisiin, kuten suklaaseen tai suolakurkkuihin, joiden terveysvaikutukset eivät ole yhtä edullisia. (Terveyskirjasto Duodecim 2020.)


Yleisimmät mielihalujen kohteet – samaistutko?


​Vaikka juuri kiinnostuksemme kohteena olevaa sanayhdistelmää – raskaus ja mielihalut – käsitellään tieteellisesti tuotetussa materiaalissa hyvin vähän, on ravitsemuspulmiin ja esimerkiksi juuri mielihaluihin onneksi saatavilla yleistä materiaalia, jota myös odottavat äidit voivat soveltaa omaan syömiseensä ja ruokakäyttäytymiseen.


Terveyskylän Painonhallintatalon verkkosivuilla kerrotaan mielihalujen kohdistuvan tavallisesti makeisiin herkkuihin kuten suklaaseen, jäätelöön ja karkkiin, tai sitten rasvaa ja suolaa sisältäviin pikaruokiin ja herkkuihin, kuten pizzaan. (Terveyskylä 2020.)


Mikä avuksi hyvinvointia haastaviin mielihaluihin?


Oli mielihalun kohde mikä ruoka-aine hyvänsä, yhdistää erilaisia mielihaluja niiden toimintamekanismi: kaikki mielihalut ovat loppujen lopuksi lähtöisin omasta ajattelusta, jonka vaikutus kehossa ja mielessä voi olla hyvinkin vahva. Mielihalu herättää lopulta vahvoja ja fyysisiä reaktioita: vesi saattaa herahtaa kielelle ja mielihalun tuoksu, maku ja väri muistuvat todentuntuisina mieleen. (Terveyskylä 2020.)


Terveyskylän materiaalin mukaan mielihalujen keston arvioidaan olevan vain noin 10-15 minuuttia, (vaikkakin raskausajan mielihalut saattavat olla asia erikseen). Eli mikäli jaksat odottaa tämän ajan mielihalun ilmaannuttua, mielihalu heikkenee ja lopulta häviää.


Mielihalujen torjumisen harjoittelusta voi olla hyötyä pidemmän päälle, koska psykologien mukaan mielihalut voimistuvat, mikäli niille antaa jatkuvasti periksi. Mielihalujen torjumisen harjoittelusta saattaa olla myös muita hyötyjä: se voi parhaimmillaan lisätä itsetuntemusta ja opettaa aman syömiskäyttäytymisen säätelyn taitoja. (Terveyskylä 2020.)


Muista kuitenkin armollisuus


Raskaus on ainutlaatuista aikaa äidiksi tulevan elämässä ja se tuo eteen uusia kokemuksia ja uudenlaisia tuntemuksia niin mielessä kuin kehossakin. Näihin tuntemuksiin – kuten raskausajan mielihaluihin – on siis syytä suhtautua lempeästi.


Jos mielihalut alkavat vaivata juurikin sen takia, että ne heikentävät hyvinvointia, lisäävät stressiä tai haastavat painonhallintaa, on toki hyväksi etsiä apua ja ratkaisuja omaan tilanteeseen. Asiaan voi tarttua pienillä teoilla, joiden vaikutus hyvinvoinnille voi kuitenkin olla merkittävä. Säännöllinen ateriarytmi, riittävä energiansaanti tavallisesta ruoasta sekä lepo ja uni ovat hyviä tapoja aloittaa.


Neuvolasta voi pyytää tukea mielihaluihin, painonhallintaan sekä muutenkin raskausajan ravitsemusasioihin. Niin ikään monet Ruokavalioneuvolan asiakkaat ovat saaneet apua raskausajan mielihaluihin ja painonhallintaan liittyviin haasteisiin – onhan Ruokavalioneuvolan ammattilaiset erikoistuneet juurikin raskausajan ravitsemukseen ja hyvinvointiin. Olennaista on se, ettei odottajan tarvitse jäädä yksin haasteiden kanssa vaan saa luotettavaa ja asiantuntevaa apua silloin, kun sen kokee tarpeelliseksi.


LUE SEURAAVAKSI:




Lähteet



Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page