top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus ja painonnousu: millainen painonnousu on hyväksi raskausaikana?

Päivitetty: 10. kesäk. 2022

Raskautta edeltävä painoindeksilukemasi (BMI) auttaa arvioimaan terveen painonnousun määrää raskausaikana.


Raskausajan painonnousu. Kuva: iStock.


Jotta raskaudenaikaista painonnousua olisi helpompi arvioida objektiivisesti, on THL:n ja VRN:n Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille -oppaaseen koottu yleiset suositukset raskausajan painonnousun kilogrammallisista määristä.


Suositukset perustuvat raskaana olevan naisen raskautta edeltäneeseen painoindeksiin, jolloin ennen raskautta matalan painoindeksin omaaville suositellaan suurempaa painonlisäystä verrattuna naisiin, joiden painoindeksi on ollut suurempi.


Seuraavasta luettelosta voit tarkistaa oman painoindeksisi kohdalta, millainen on painonlisäyksen suositus juuri sinulle:

  • BMI < 18,5 (ns. alipainoinen): suositeltu painonnousu 12,5–18,0 kg

  • BMI 18,5–24,9 (ns. normaalipainoinen): suositeltu painonnousu 11,5–16,0 kg

  • BMI 25,0–29,9 (ns. ylipainoinen): suositeltu painonnousu 7,0–11,5 kg

  • BMI ≥ 30,0 (ns. lihava): suositeltu painonnousu 5,0–9,0 kg (THL & VRN 2019, 51.)

Jos et vielä tiedä omaa painoindeksiäsi, voit laskea sen helposti seuraavalla laskukaavalla:


Painosi kilogrammoina - (pituutesi x pituutesi metreinä) = BMI

 
 

Mutta miksi paino nousee raskauden myötä, ja miksi painonnousu on raskauden etenemisen ja terveyden kannalta tärkeää?


Kun painonnousua ja raskauden aikaista painoindeksiä tuijotetaan pelkkänä numerona, helposti unohtuu painonnousun luontainen merkitys. Miksi painon kuuluukin nousta raskausaikana ja mitä kehossa tapahtuu, kun paino nousee ja painoindeksi muuttuu? Tähän annetaan tarkkoja vastauksia Duodecim Terveyskirjaston artikkelissa Raskauden aiheuttamat muutokset äidin elimistössä (Odottavan äidin käsikirja, 2020).


Miksi painon kuuluukin nousta raskausaikana ja mitä kehossa tapahtuu, kun paino nousee ja painoindeksi muuttuu?

Artikkelissa kerrotaan seikkaperäisesti raskauden aikaisista muutoksista äidin kehossa sekä siitä, miten nämä muutokset ovat yhteydessä painonnousuun. Merkittävä osa painonnoususta johtuu luonnollisesti kohdussa kasvavasta lapsesta, mutta raskaus muodostaa äidin kehoon myös muita uusia kudoksia ja kerää esimerkiksi nestettä. Alla on Terveyskirjaston sivuilta lainatut keskimääräiset arvot raskaudenaikaisen painonnousun osatekijöistä:

  • Sikiö painaa 3–4 kg

  • Kohtu 1 kg

  • Lapsivesi 0,5–1 kg

  • Istukka 0,5 kg

  • Rinnat 0,4 kg

  • Äidin veren tilavuuden lisäys 1,2 kg

  • Ylimääräinen rasvakudos ja nesteen kertyminen elimistöön noin 4 kg

  • (Normaali painonnousu raskauden lopussa 10–12 kg)


Huomionarvoista toki on se, että edellä mainitut luvut ovat keskimääräisiä arvioita painonnoususta. Lisäksi BMI on hyvin suoraviivainen tapa jaotella kehoja ja niiden koostumuksia: perustuessaan vain kehon pituuteen ja painoon, ei BMI muun muassa ota huomioon sitä, mistä kehonpaino koostuu - lihaksesta vaiko rasvakudoksesta. Lukuihin ja suosituksiin kannattaa siis suhtautua pienellä varauksella ja harkinnalla, mutta parhaimmillaan niistä on hyötyä onnistuneen painonhallinnan toteutuksessa ja oman terveyden seurannassa ja lisäämisessä.


Lähteet


Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page