top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus ja laihdutus; sopiiko laihduttaminen raskausaikaan?

Päivitetty: 15. syysk. 2023

Sopivatko raskaus ja laihdutus yhteen? Halu elämäntapojen ja hyvinvoinnin kehittämiseen saavat odottajat pohtimaan kysymykseen vastausta.


Raskaus ja laihdutus – sopivatko ne yhteen? Kuvituskuva.


On monia syitä sille, miksi ihmiset – myös raskaana olevat, odottajat – pohtivat laiduttamisen aloittamista. Kaipuu hyvinvointiin ja hyvään oloon niin kehossa kuin mielen tasolla on yksi motivoivimmista tekijöistä. Olotilan lisäksi myös ulkonäköseikat ja toisaalta myös ulkoapäin tulevat paineet saattavat johtaa laihtumisen suunnittelemiseen ja sen tavoittelemiseen.


Kun kyseessä on odottaja, on täysin luonnollista, että myös raskaus ja silmissä siintävä äidiksi tuleminen, sekä ehkäpä myös korostuva vastuuntunne niin omasta, lapsen kuin koko perheenkin terveydestä, ohjailee ajatuksia hyvinvointia edistävien tekojen pohdintaan. Terveyden tavoittelu on itsessään aina positiivinen seikka, mutta jos terveyttä tavoitellaan laihduttamalla, on asia selvästi monimutkaisempi. On syytä syventyä pohtimaan, sopivatko raskaus ja laihdutus samaan kuvioon.


Raskaus, ylipaino ja laihdutus – mitä aiheesta tulee tietää?


Suomessa terveydenhuollon toiminta tähtää siihen, että ylipainoiset ja etenkin ylipainosta fyysisellä tai psyykkisellä terveydellään kärsivät saavat apua painohaasteisiin jo ennen raskautta. Suomessa terveysasioiden auktoriteettimedia Terveyskirjasto Duodecim suosittaa, että raskautta suunnittelevan olisi syytä pudottaa painoa ehdottomasti ennen raskauden alkua, mikäli painoindeksi on yli 30 (Terveyskirjasto Duodecim 2020). Näin ollen raskautta suunnittelevien onkin tärkeää ottaa yhteys terveydenhuoltoon matalalla kynnyksellä riittävän tuen saamiseksi.


Joissakin tapauksissa käy niin, ettei odottaja ole syystä tai toisesta saanut apua paino-ongelmiin ennen raskaustestin plussaamista. Näissä tilanteissa painon ja sen hallinnan osalta terveyden edistämiseen tähtäävä prosessi alkaa vasta äitiysneuvolassa. Odottajan terveyden edistämiseen tähtäävässä prosessissa on kuitenkin kyse elintapahoidosta – eikä siis laihduttamisesta, sillä terveydenhuollon suositusten mukaan laihdutus ei tule kyseeseen raskausaikana (Terveyskylä 2021a).


Laihdutus ei sovi raskausaikaan, mutta miksi?


Sitä, miksi raskaus ja laihdutus eivät sovi samaan kuvioon, perustellaan useilla seikoilla. Laihduttaminen nähdään ennen kaikkea vaarana sikiön riittävän energian ja ravintoaineiden saannin kannalta, sillä niiden saanti voi lahdutuksen vuoksi jäädä liian pieneksi. Virallisten, kotimaisten tietolähteiden mukaan erityisesti raju laihdutus raskauden lopussa, käytännössä siis viimeisen kolmanneksen aikana, on erityisen haitallista kehittyvälle lapselle. (Terveyskirjasto Duodecim 2020.)


Odottajan terveyden edistämiseen tähtäävässä prosessissa on kuitenkin kyse elintapahoidosta – ei laihduttamisesta, sillä terveydenhuollon suositusten mukaan laihdutus ei tule kyseeseen raskausaikana (Terveyskylä 2021)

Raskaus ja laihdutus – vai sittenkin terveyttä edistävä elintapamuutos?


Raskauteen liittyy aina painonnousua odottajan kehossa tapahtuvien muutosten sekä luonnollisesti myös raskauskudosten kasvun myötä. Ja kuten sanottua, laihduttaminen ei ole raskauden aikana tavoiteltavaa, joten painon pudottamisen ja siten laihtumisen sijaan odotusaikana voidaan tarvittaessa tavoitella painonnousun rajoittamista. Painonnousua pyritään näissä tapauksissa rajoittamaan niin kutsutulla elintapaohjauksella. (Terveyskylä 2021a.)


No, mitä se elintapaohjaus sitten on? Terveydenhuollon piirissä toteutettava elintapahoito määritellään yksilöllisesti toteutettavaksi hoidoksi, jossa keskiössä ovat painonhallinnan kannalta keskeisimmät ja merkittävimmät elintavat. Sekä hoitosuunnitelma että ohjauskertojen määrä suunnitellaan tapauskohtaisesti, tavoitteena pysyvät, terveyttä edistävät muutokset elintavoissa. (Terveyskylä 2021b.)


Elintapamuutoksen tekeminen edistää parhaimmillaan odottajan terveyttä pitkälle tulevaisuuteen. Äidin hyvinvoinnin kasvaminen on itsessään upea asia, minkä lisäksi elintapamuutoksen aikana saavutetut terveyshyödyt välittyvät myös äidistä edelleen sikiöön ja lapseen. Lopulta hyödyt voivat konkretisoitua edelleen koko perheen syömiskäyttäytymiseen ja ruokatottumuksiin, jotka syntyvä lapsi omaksuu itselleen osana kasvatustaan.


Elintapamuutokseen lähteminen ei edellytä tietenkään ylipainoa tai muutenkaan mitään tiettyä painoindeksiä – terveyttä edistävistä muutoksista hyötyy ihan jokainen. Ensimmäinen askel voi esimerkiksi olla ajan varaaminen raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneelle ravitsemusterapeutille.



Lähteet


Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page