top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Raskaus ja kalan syöminen; monen monta huomioitavaa seikkaa.

Kalan syömiseen liittyy lukuisia raskaana oleville laadittuja ruokasuosituksia. Kokosimme kalaa koskevat suositukset yhteen.



Kala ja siihen liittyvät "perus"suositukset raskaana oleville


Virallisen, raskaana oleville suunnatun "perus"suosituksen mukaan kalaa suositellaan syötäväksi 2–3 kertaa viikossa. Kalan aiheuttamien terveyshyötyjen kerrotaan olevan suuremmat kuin kalan syömisestä koituvat mahdolliset haitat. (Ruokavirasto 2021.)


Suosituksessa jatketaan kertomalla, että kalalajien vaihteleva käyttö varmistaa sen, ettei mahdollisista ympäristösaastepitoisuuksista tarvitse olla huolissaan. Hyvä tapa toteuttaa tätä suositusta konkreettisesti omassa ruokavaliossa on vaihdella poimia kalalajeja nautittavaksi vuoroin järvikaloista ja vuoroin kasvatetuista kaloista ja merikalasta (esimerkiksi siika, muikku, seiti, kirjolohi, nieriä, taimen). (Ruokavirasto 2021.)


Raskaus ja sisävesialueiden kala (esim. hauki)


Sisävesialueiden kalaa päivittäin syöviä suositellaan vähentämään elohopeaa keräävien petokalojen käyttöä (isokokoiset ahvenet, kuha ja made). Suositus perustuu siihen, että kaloihin kertyy eräissä järvissä elohopeaa ja/ tai polykloorattuja bifenyylejä ja dioksiineja sekä radioaktiivisia aineita. (Ruokavirasto 2021.)


Tarkempi suositus sisävesialueiden kalasta kertoo, että hedelmällisessä iässä olevien ei tulisi syödä enempää kuin 1–2 kertaa kuukaudessa isoa, perkaamattomana yli 17 cm pitkää silakkaa, haukea tai vaihtoehtoisesti Itämerestä pyydettyä merilohta tai taimenta. Sen sijaan haukea tulee välttää täysin raskauden aikana ja imetettäessä. (Ruokavirasto 2021.)


Haukea tulee välttää täysin raskauden aikana ja imetettäessä. – Ruokavirasto 2021

Raskaus ja merilevävalmisteet


Vaikka merilevä ei olekaan kala, liittyy sen tämän blogiartikkelin aiheeseen melko kiinteästi; siksi listasimme sen mukaan. Merilevän syömisen turvallisuuden arviointiin liittyvät olennaisesti merilevän sisältämä jodi sekä joissakin merilevissä todetut korkeat raskasmetallipitoisuudet (arseeni, kadmium ja lyijy).


Merilevää koskeva suositus raskaana oleville on yksinkertainen: merilevävalmisteita ei käytetä lainkaan raskausaikana, mikäli niiden jodipitoisuus ei ole tiedossa tai tuotteen jodipitoisuus on korkea. Liiallinen jodin saanti on nimittäin haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle. (Ruokavirasto 2021.)


Sushi sisältää usein merilevää. Lue lisää sushin turvallisuudesta raskausaikana nautittavaksi täältä:



Raa’at kalat ja äyriäiset, tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät ruoat kuten sushit


Huh, mikä lista. Mutta kyllä, Ruokavirasto on antanut yhteisen suosituksen otsikossa mainittujen kalatuotteiden nauttimiselle raskausaikana. Raakoja kala- ja äyriäistuotteita, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja tai itse valmistettuja graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita sekä mätiä voi suosituksen mukaan syödä vain kuumennettuna niin, että koko tuotteen sisälämpötilan on kauttaaltaan vähintään 70 astetta. (Ruokavirasto 2021.)


Mainittuihin kalatuotteisiin sisältyy kaikkiin Listeria monocytogenes -bakteeririski. Riskiä ei suosituksen mukaan kannata raskaana ollessa ottaa, sillä raskaana olevilla listerioosi voi olla tavanomaista flunssaa muistuttava kuumetauti (kuume, päänsärky, lihaskivut), joka voi johtaa keskenmenoon tai aikaiseen synnytykseen. (Ruokavirasto 2021.)

 
 

Säilyketonnikala, pakastekatkaravut ja lämminsavustettu kala


Myös säilyketonninakala, pakastekatkaravut sekä lämminsavustettu kala herättävät paljon kysymyksiä raskaana olevien keskuudessa. Näistä kalatuotteista olemme koonneet tänne blogiin omat artikkelit, joita pääset lukemaan alla olevista linkeistä:


Totta vai tarua: tonnikala ei sovi raskausajan ruokavalioon?


Sopiiko pakastekatkarapu raskausajan ruokavalioon? Lue tästä, mitä aiheesta on tärkeää tietää.


Lämminsavulohi raskausaikana – ruokavalion klassisin kompakysymys.



Lähteet



Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page