Pidätkö tuorepuurosta? Näin varmistat, soveltuuko valitsemasi tuorepuuro raskausaikaan.
- Raskaus & Ruokavalio

- 6.8.
- 2 min käytetty lukemiseen
Tuorepuuro toimii ihanasti vaikka aamu- tai välipalana. Osa tuorepuuroresepteistä sisältää kuitenkin ainesosia, jotka eivät välttämättä ole turvallisia raskausaikana.

Millainen tuorepuuro sopii raskausaikaan? Kuvituskuva. Lähde: iStock.
Tyypilliset tuorepuuron ainesosat – mitä raskausaikana tulee tietää?
Tuorepuuroja on yhtä monta kuin niiden tekijöitäkin. Tuorepuuroreseptit ovatkin trendanneet pitkään reseptivideoissa, mikä on saanut monet kokeilemaan tuorepuuron valmistamista itse kotona. Niitä näkee usein myös kahviloiden vitriineissä ja markettien välipalaosastoilla.
Tyypillisesti tuorepuuro valmistetaan nesteestä, viljahiutaleista, hedelmistä tai marjoista sekä siemenistä. Makua saatetaan lisätä esimerkiksi hedelmäsoseilla, siirapilla, hunajalla, maapähkinävoilla ja kuivamausteilla kuten vaniljalla, kanelilla, kaakaolla ja kaardemummalla.
Tuorepuuroreseptiä valitessa raskausaikana on syytä kiinnittää huomiota muutamaan ainesosaan sekä tuorepuuron säilyvyyteen.
Valitse sellainen tuorepuuron neste, joka sopii raskausaikaan
Tuorepuurossa tyypillisesti käytettyjä nesteitä ovat maito, kasvijuomat, kookosmaito ja -kerma sekä ihan vain vesi.
Näistä ainoastaan maidon käyttöön liittyy Ruokaviraston lausunto raskaana oleville: raakamaito ja pastöroimaton maito ovat riskielintarvikkeita raskaana oleville, sillä niissä piilee yersinia-, listeria-, EHEC-, salmonella- ja kampylobakteeririskit (Ruokavirasto 2025). Raskaana ollessa onkin siis syytä valita tuorepuuron pohjaksi jokin muu neste kuin raakamaito tai patöroimaton maito.
Entä muut tuorepuuron ainesosat raskausaikana?
Viljatuotteet, hedelmät ja marjat ovat enemmän kuin turvallisia raskausaikana, ja ravitsemussuositustenkin mukaan ne luovat terveellisen raskausajan ravitsemuksen perustan muutaman muun elintarvikeryhmän ohella (THL 2019). On siis hyvä valinta suosia tuorepuuroja, jotka sisältävät hedelmiä ja marjoja, sekä viljatuotteita – etenkin täysjyväisinä.
Siemeniä valitessa osaksi tuorepuuroa on syytä olla tarkkana. Ruokaviraston mukaan öljykasvien siemenet eivät sovellu raskausaikaan, sillä ne keräävät itseensä luontaisesti maaperän raskasmetalleja, kuten kadmiumia ja nikkeliä (Ruokavirasto 2025).
Öljykasvien siemeniä ovat esimerkiksi pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-, unikon-ja auringonkukansiemenet. Monesti näkeekin tuorepuuroja, joiden pääasiallinen ainesosa on juurikin esimerkiksi chiansiemen, kuten tämänkin artikkelin otsikkokuvassa. Ruokaviraston mukaan öljykasvien siemeniä voi nauttia pieniä määriä esimerkiksi leivissä, mutta suuremmat määrät on syytä jättää väliin raskausaikana (Ruokavirasto 2025).
Miksi tuorepuuron säilyvyyden kanssa tulee olla tarkkana raskausaikana?
Useat tuorepuuroreseptit ovat niin sanottuja yön-yli-puuroja, jotka sekoitetaan illalla ja laitetaan jääkaappiin yöksi tekeytymään. Tuorepuuro nautitaan tällöin siis aikaisintaan valmistusta seuraavana päivänä ellei myöhemminkin, jos tuorepuuroa valmistaa suuren määrän kerralla.
Haitallisten bakteerien kasvulle tarjoutuu otolliset olosuhteet, kun tuorepuuroa säilytetään pitkiä aikoja syöntivalmiina tai, jos sitä ei valmisteta täysin puhtaaseen astiaan (Duodecim Terveyskirjasto 2009). Elintarvikkeiden viimeisen käyttöpäivän ja syöntikelpoisuuden kanssa tuleekin olla tarkkana; myös Ruokavirasto muistuttaa odottajia nauttimaan monet elintarvikkeet "hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää" (Ruokavirasto 2025).
Riippuen tuorepuuroon käytetyistä ainesosista ja valmistustavoista, voi siihen syntyä hyvinkin erilaisten pilaajamikrobien kasvustoa, joiden vaikutusta odottajan elimistöön tai sikiöön ei voida tietää. Tuorepuuroa voikin olla hyvä säilyttää jääkaapin viileimmässä osassa eli lähellä takaseinää, ja se on hyvä nauttia viipymättä tekeytymisen jälkeen.
Lähteet
Ruokavirasto. 2025. Turvallisen käytön ohjeet. Saatavilla internetistä: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/turvallisen-kayton-ohjeet/ (Viitattu 6.8.2025)
Terveyskirjasto Duodecim. 2009. Elintarvikkeille ominaiset pilaajamikrobit. Saatavilla internetistä: https://www.duodecimlehti.fi/duo97940
THL. 2019. Syödään yhdessä – ruokasuositus lapsiperheille. Saatavilla internetistä: https://www.julkari.fi/handle/10024/137459
























