top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Multivita ja Multi-Tabs Raskaus; miten valita vitamiini tai monivitamiini raskausaikaan?

Millainen vitamiinivalmiste kannattaa valita raskausaikaan? Tämän kattavan artikkelin avulla osaat valita sopivimman tuotteen.



Monivitamiini, kuten raskausaikaan suunnitellut vitamiinivalmisteet Multivita ja Multi-Tabs Raskaus ovat ravintolisiä, eli ne luokitellaan elintarvikkeisiin. Erilaisten ravintolisien koostumukset ja sisällöt vaihtelevat keskenään paljon – tuotteita onkin laidasta laitaan ja monenlaisiin käyttötilanteisiin.


Ravintolisiä käyttäessä on tärkeää olla tietoinen niiden sisällöstä ja sopivuudesta itselle; ne voivatkin sisältää aineita, kuten erilaisia kasveja, joilla voi olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Toisaalta taas tarpeettomat ravintolisät voivat haitata muiden ravintoaineiden imeytymistä ja liialliseen saantiin voi liittyä haittavaikutuksia. Muun muassa näistä syistä on tärkeää ottaa ravintolisien käyttö puheeksi esimerkiksi neuvolassa ja arvioida ravintolisän käytön tarpeellisuutta. (THL 2019, 41.)



Raskaus, monivitamiini- ja vitamiinivalmisteet – mikä on valmisteiden todellinen tarve raskausaikana?


Raskaus saa monet odottajat valveutumaan aiempaa paremmin vitamiinien suhteen, ja hyvä niin! Vitamiinien riittävän saannin tarkkailu ja varmistaminen ovat hyväksi niin tulevaa äitiä itseään kuin vauvaa ja vauvan kehitystä ajatellen.


Raskausaikana sopivan monivitamiini- tai vitamiinivalmisteen valinnassa kannattaa huomioida oman tilanteen ja mahdollisen käytössä olevan lääkityksen sekä muiden henkilökohtaisten seikkojen lisäksi kotimaiset suositukset ravintolisien käytölle. Suositukset on laadittu kattavien tutkimusten pohjalta, joiden avulla on selvitetty Suomessa asuvan väestön vitamiinien ja muiden ravintoaineiden saantia. Osaa vitamiineista suositellaan ihan jokaiselle raskaana olevalle, mutta useamman vitamiinin käyttö tulisi arvioida tapauskohtaisesti. Tästä kerromme seuraavaksi lisää.



D-vitamiini, foolihappo ja raskaus


Ehkäpä yllättävää, mutta kotimaisissa raskausajan ruokasuosituksissa suositellaan ainoastaan kahden vitamiinin nauttimista ravintolisinä raskausaikana. Muiden vitamiinien saanti ruoasta on arvioitu olevan riittävää väestössä yleisellä tasolla. Kaikille raskaana oleville suositellaan D-vitamiinilisän käyttöä koko raskausajan ja foolihappolisän käyttöä juuri ennen raskautta ja alkuraskaudessa. Muiden ravintolisien tarve arvioidaan siis yksilöllisesti. (THL 2019, 43.)


Raskaus ja D-vitamiini


Raskaana oleville annettu D-vitamiinilisän käyttösuositus on 10 µg (400 IU)/vrk ympäri vuoden. Mahdollisten haitallisten vaikutusten vuoksi D-vitamiinilisän käytön ehdoton yläraja on kuitenkin 100 µg vuorokaudessa. (THL 2019, 45.)


Raskaus ja foolihappo


Foolihapon käyttösuositus raskauteen liittyen on kaksiosainen: foolihapon käyttöä suositellaan sekä raskautta suunnitteleville, että raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana sikiön NTD-riskin vähentämiseksi (THL 2019, 50).


Määrällinen suositus foolihappoa mainituille käyttösuosituksen kohderyhmille on 400 µg /vrk ruokavaliosta saatavan folaatin lisäksi. Mainittakoon vielä, että foolihapon käyttösuosituksen koskiessa vain alkuraskautta, eli raskauden ensimmäistä kolmannesta, voi suosituksen mukaan lisän käytön lopettaa 12. raskausviikon jälkeen. (THL 2019, 54.)



Tapauskohtaisesti arvioitavat ravintolisät raskausaikana


Kuten jo hieman avasimme, terveydenhoitaja tai lääkäri arvioi yksilöllisesti odottavan äidin rauta-, kalsium- ja jodilisän tarpeen (THL 2019, 45). Näin ollen kyseisten valmisteiden käyttöä ei suositusten mukaan tulisi aloittaa omatoimisesti.


Raskaus ja kalsium


Kalsium otetaan raskaudessa käyttöön ravintolisänä aina yksilöllisen arvion mukaan. Kalsiumlisän käyttösuositus on 500 mg /vrk, jos ruokavaliossa on vähän maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita. Sen sijaan suositus on 1000 mg /vrk, kun ruokavalioon ei kuulu lainkaan maitovalmisteita tai kalsiumilla täydennettyjä elintarvikkeita. (THL 2019, 54.)


Raskaus ja rauta


Kalsiumin tapaan myös rauta otetaan raskaudessa käyttöön ravintolisänä aina yksilöllisen tarpeen mukaan. Rautalisän käyttösuositus on 50 mg /vrk12:sta raskausviikon jälkeen naisille, joiden hemoglobiini on alle 110 g/l raskauden 1. kolmanneksen aikana tai alle 100 g/l raskauden myöhemmässä vaiheessa. (THL 2019, 54.)


Raskaus ja jodi


Jodi otetaan käyttöön ravintolisänä raskauden aikana myöskin terveydenhuollon ammattilaisen tekemän yksilöllisen arvion mukaan. Jodilisän käyttösuositus on 150 µg /vrk, jos odottajan jodin saanti ruoasta vähäistä. (THL 2019, 54.)


Raskaus sekä vitamiini- ja kivennäisaineravintolisät


Vaikka mainonta ohjaa odottajia vahvasti monivitamiinivalmisteiden käyttöön raskausaikana, tulisi huomioida, että suositusten mukaan tällaisia tuotteita tulisi käyttää vain tarvittaessa hyvin yksipuolisen tai niukan ruokavalion tukena, voimakkaan raskauspahoinvoinnin takia tai monisikiöraskaudessa (THL 2019, 54).



Multi-Tabs Raskaus, Multivita vai jokin muu käyttöön?


Tähän mennessä olemme selvittäneet, millaisia ravintolisiä odottajille todella suositellaan kotimaisten suositusten mukaan. Kertauksena ja lyhyesti sanottuna, D-vitamiinin ja foolihapon käyttöä suositellaan kaikille odottajille, ja muiden vitamiinien ja kivennäisaineiden nauttiminen ravintolisinä on arvioitava aina tapauskohtaisesti.


Seuraavaksi tarkastelemme esilaisia vitamiini- ja kivennäisainevalmisteita ja niiden yhtäläisyyksiä jo avaamiemme virallisen suosituksen kanssa. Otimme tarkasteluun odottajien keskuudessa suosituimpia tuotteista, kuten Multi-Tabs Raskaus, Multivita Raskaus & Imetys sekä Minisun Monivitamiini Mama -tuotteet.



Multi-Tabs Raskaus


Tuotteen kuvaus: "Multi-tabs Raskaus on monivitamiini- ja kivennäisainetabletti, joka on suunniteltu erityisesti raskaana oleville ja raskautta suunnitteleville naisille."


Vuorokausiannos sisältää: "D-vitamiini:10 µg, E-vitamiini:10 mg, K-vitamiini: 70 µg, C-vitamiini: 85 mg, B1-vitamiini: 1,5 mg, B2-vitamiini: 1,6 mg, Niasiini: 17 mg, B6-vitamiini: 1,4 mg, Foolihappo: 400 µg, B12-vitamiini: 2 µg, Pantoteenihappo: 6 mg, Magnesium: 90 mg, Rauta: 15 mg, Sinkki: 8 mg, Mangaani: 1,8 mg, Seleeni: 60 µg, Kromi: 25 µg, Jodi: 75 µg, Kupari: 1,4 µg."


Arvio tuotteesta Multi-Tabs Raskaus


Suosituksiin nähden Multi-Tabs Raskaus -valmiste sisältää juuri oikean määrän D-vitamiinia ja foolihappoa. Koska foolihappoa ei suositella raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, ei tarkastelussa oleva tuote vastaa suosituksia foolihapon osalta enää loppuraskautta ajatellen. Lisäksi tuote sisältää toistakymmentä ravintoainetta, joita ei yleisesti suositella odottajille ravintolisistä nautittaviksi.



Orion Pharma: Multivita Raskaus & Imetys


Tuotteen kuvaus: "Monivitamiini- ja hivenainetabletti erityisesti raskautta suunnitteleville, raskaana oleville ja imettäville naisille."


Vuorokausiannos sisältää: "D3-vitamiini 10 mikrog, foolihappo 500 mikrog, B1-vitamiini 5 mg, B2-vitamiini 5 mg, B6-vitamiini 5 mg, B12-vitamiini 3 mikrog, niasiini (B3-vitamiini) 20 mg, pantoteenihappo (B5-vitamiini) 5 mg, biotiini 30 mikrog, C-vitamiini 120 mg, E-vitamiini 15 mg, magnesium 180 mg, rauta 20 mg, sinkki 15 mg, jodi 175 mikrog, seleeni 50 mikrog." (Yliopiston apteekki 2022).



Arvio tuotteesta: Orion Pharma, Multivita Raskaus & Imetys


Suosituksiin nähden Multivita Raskaus & Imetys -valmiste sisältää juuri oikean määrän D-vitamiinia. Sen sijaan foolihappoa tuotteessa on 100 μg enemmän, kuin virallinen suositus foolihapon käytöstä on raskaana olevalle. Koska foolihappoa ei suositella raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, ei tarkastelussa oleva tuote vastaa suosituksia foolihapon osalta enää loppuraskautta ajatellen. Lisäksi tuote sisältää toistakymmentä ravintoainetta, joita ei yleisesti suositella odottajille ravintolisistä nautittaviksi.



Verman: Minisun Monivitamiini Mama


Tuotteen kuvaus: "Minisun Monivitamiini Mama on monivitamiinivalmiste erityisesti raskaana oleville ja imettäville naisille. Se sisältää jopa 17 vitamiinia ja hivenainetta."


Vuorokausiannos sisältää: "D3-vitamiini 10 μg (200*), E-vitamiini 15 mg (125*), B1-vitamiini 5 mg (455*), B2-vitamiini 5 mg (357*), B6-vitamiini 5 mg (357*), B12-vitamiini 3 μg (120*), Niasiini (B3) 20 mg (125*), Pantoteenihappo 5 mg (83*), Biotiini 30 μg (60*), Foolihappo 400 μg (200*), C-vitamiini 120 mg (150*), Magnesium 180 mg (48*), Rauta 20 mg (143*), Sinkki 15 mg (150*), Jodi 200 μg (133*), Seleeni 60 μg (109*), Kupari 1 mg (100*) *% vertailuarvosta" (Verman 2022).


Arvio tuotteesta: Verman, Minisun Monivitamiini Mama


Suosituksiin nähden Minisun Monivitamiini Mama -valmiste sisältää juuri oikean määrän D-vitamiinia ja foolihappoa. Koska foolihappoa ei suositella raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen, ei tarkastelussa oleva tuote vastaa suosituksia foolihapon osalta enää loppuraskautta ajatellen. Lisäksi tuote sisältää toistakymmentä ravintoainetta, joita ei yleisesti suositella odottajille ravintolisistä nautittaviksi.

Yhteenveto: Eli mitkä ravintolisät käyttöön raskausaikana?


Arvioituamme raskaana oleville suunnatut, ehkäpä yleisimmin odottajien keskuudessa tunnetut monivitamiinituotteet, tulimme siihen tulokseen, ettei niistä mikään vastaa raskausajalle annettuja virallisia suosituksia vitamiinilisien ja ravintolisien käytöstä.


Mikäli odottaja haluaa noudattaa virallisia ravintolisäsuosituksia, tulisi hänen valita monivitamiinituotteiden sijaan kaksi erillistä, yhtä vitamiinia sisältävää valmistetta päivittäiseen käyttöön:


1) D-vitamiinivalmiste, jonka vuorokausiannos sisältää D-vitamiinia 10 μg

2) Foolihappovalmiste, jonka vuorokausiannos sisältää foolihappoa 400 μg (tätä käytetään vain juuri ennen raskautta sekä raskauden ensimmäisen kolmanneksen ajan)





Lähteet



Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page