top of page
  • Writer's pictureRaskaus & Ruokavalio

Huimaus raskausaikana: voiko raskaus aiheuttaa huimausta, ja mistä oire kertoo?

Moni odottaja arvelee, että huimaus ja raskaus liittyvät yhteen; ja syyksi esitetään usein matalaa verenpainetta. Keräsimme huimaus-aiheesta tietopaketin raskaana oleville.



Raskaus ja huimaus ovat hieman mysteerinen yhdistelmä – raskausaikana ei nimittäin ole yksiselitteistä, mistä mahdollinen huimaus tai lievät huimauksen tunteet voivat johtua. Myöskään tavallisesti tietoa pursuavasta internetistä ei tunnu löytyvän huimaus-aiheeseen tai raskaus ja huimaus -yhdistelmään selityksiä odottajille. Tästä syystä päätimmekin koota pienimmätkin löytämämme luotettavat tiedonjyväset tähän samaan kirjoitukseen.


Ihan alkuun haluamme muistuttaa, että äitiysneuvolakäynnit on juuri sitä varten, että sekä odottavan äidin terveydentilaa että lapsen kehitystä seurataan. Näin ollen raskausoireista ja muista tuntemuksista tai vaivoista, joita raskausaikana tulee vastaan, on tärkeää kertoa neuvolakäyntien yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiselle. Lisäksi omien raskausoireiden ja jatkuva oman olotilan tarkkailu on hyvin tärkeää raskausaikana, jotta erilaiset oireet – kuten huimaus – sekä muutokset olotilassa on mahdollista tunnistaa.


Raskausoireista ja muista tuntemuksista tai vaivoista, joita raskausaikana tulee vastaan, on tärkeää kertoa neuvolakäyntien yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiselle.

Jos kärsit tällä hetkellä huimauksesta, mutta et sen lisäksi mistään muusta oireesta, voit Terveyskirjasto Duodecimin huimausta koskevan artikkelin mukaan huokaista helpotuksesta. Artikkelin mukaan pelkkä huimaus ilman muita oireita ei lähes ikinä ole merkki äkillisestä vakavasta sairaudesta. Usean tunnin jatkuva äkillinen huimaus on kuitenkin aina tärkeä syy hakeutua lääkärin arvioon. (Terveyskirjasto Duodecim 2022.)


Näiden sanojen saattelemana siirrymme seuraavaksi tarkastelemaan, millaiset seikat huimausta tai jopa pyörtymistä aiheuttaa raskaana olevien keskuudessa. Käymme läpi tavallisimmat huimauksen aiheuttajat, joita ovat: matala verenpaine sekä supiinioireyhtymä.



Huimaus ja raskaus – syynä matala verenpaine?


Kuten sanottua, huimauksen aiheuttajan selvittäminen ei ole raskausaikana välttämättä helppoa, joskin alkuraskaudessa tavattavan matalan verenpaineen voidaan katsoa selittävän ainakin osan odottajien kokemasta huimauksesta (Terveyskirjasto Duodecim 2020).


Huimauksen tunne onkin verrattain tavallinen oire etenkin raskauden alkupuoliskolla esimerkiksi silloin, jos verenpaine pääsee laskemaan hetkellisesti liian alas. Muun muassa pitkään jatkunut seisominen voi laskea verenpainetta. (Terveyskirjasto Duodecim 2020.) Toinen Terveyskirjasto Duodecimin artikkeli täydentää tähän, että huimaus voikin usein johtua kehon asennon muutoksen myötä syntyvästä ohimenevästä verenpaineen laskusta (Terveyskirjasto Duodecim 2022).



Huimaus ja raskaus – taustalla supiinioireyhtymä?


Supiinioireyhtymä on etenkin loppuraskauden vaiva, joka voi aiheuttaa heikotusta ja pyörryttävää oloa odottajalle. Supiinioireyhtymä tarkoittaa sitä, että kookas kohtu painaa alaonttolaskimoa heikentäen sen verenkiertoa; tästä seuraa laskimovirtauksen väheneminen sydämeen sekä verenpaineen lasku. Tapahtumasarja auheuttaa äidille heikkoa, pyörryttävää oloa, minkä ohella sikiön sydämensyke hidastuu istukan vähentyneen verenvirtauksen vuoksi. (Terveyskirjasto Duodecim 2020.)


Huimauksen tunne on mahdollisen supiinioireyhtymän takia tärkeä oire: heikotus, huimaus ja pyörryttävä olo ovat odottajalle merkki siitä, että veren virtaus sekä omassa elimistössä että istukan kautta sikiölle on liian heikkoa, ja odottajan on mahdollista heti toimia tilanteen korjaamiseksi. Supiinioireyhtymä menee kylkiasennossa nopeasti ohi ilman, että äidille tai sikiölle aiheutuu pysyvää vaaraa (Terveyskirjasto Duodecim 2020).



Onko huimaus ehkäistävissä? Tässä muutama vinkki!


Terveyttä tukevien elämäntapojen kerrotaan voivan vähentää huimauksen riksiä. Erityisesti säännölliset elämäntavat sekä liikunnan harrastaminen ovat seikkoja, jotka tulisi huomioida huimauksen riskin tavoitteellisessa vähentämisessä. (Terveyskirjasto Duodecim 2022.)


Mikäli huomaat, että verenpaineesi laskee aaimuisin vuoteesta noustessasi, voit ehkäistä huimauksen tunnetta hidastamalla sängystä nousemista ja istumalla jonkin aikaa vuoteen reunalla ennen jaloittelua (Terveyskirjasto Duodecim 2022).


Liian matalaan verenpaineeseen liittyvään heikotukseen tai pyörtymistaipumukseen toimii tilapäisenä apuna myös pienen suolapalan nauttiminen; muutama viipale suolakurkkua voi esimerkiksi tuoda avun kohottamalla verenpainetta (Terveyskirjasto Duodecim 2020).


Ja kuten jo supiinioireyhtymästä kertoessamme kävimme läpi, myös selällään eli päin makuulla lepääminen voi estää normaalia veren virtausta, minkä vuoksi selällään lepäämistä on syytä välttää. Näin ennaltaehkäiset myös supiinioireyhtymästä johtuvaa heikotusta ja pyörryttävää oloa. (Terveyskirjasto Duodecim 2020.)





Lähteet


Ruokavalio-opas plain.jpg

Ilmainen lahja!

Raskausajan ruokavalio-opas

Vastaa lyhyeen kyselyymme (1-2 min) ja saat raskausajan ruokavalio-oppaan veloituksetta (arvo 29,90 e)! Oppaan sisältö perustuu kotimaisiin, virallisiin ruokasuosituksiin.

Uutuus Hyvän omantunnon herkut -reseptikirja.jpg

E-reseptikirja:

Hyvän omantunnon herkut

Herkuttelenko liikaa? Horjuuko painonhallintani raskausaikana?

 

Näitä kysymyksiä pyörittelee mielessään useampi kuin joka kolmas odottaja. Tästä syystä kokosimme raskaana oleville ikioman terveellisempien herkkujen reseptikirjan, jonka avulla voit nauttia herkuista hyvällä omallatunnolla!

Ruokavalioneuvola kuvake.jpg

Tervetuloa

Ruokavalioneuvolaan!

Kaipaatko apua raskausajan ravitsemuspulmiin? Lämpimästi tervetuloa raskausaikaan ja hedelmällisyyteen perehtyneen ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Raskaus smoothie ihana olo raskausaikaan 2400x1000.jpg

E-reseptikirja:

Raskausajan smoothiet

Puoli kiloa kasviksia päivässä – onnistuuko? Raskausajan hyvinvoinnin tueksi suunniteltujen 10 erilaisen smoothiereseptin avulla onnistut helposti ja herkullisesti. Hinta nyt vain 11,90 €!

Löydä lisää luettavaa:

bottom of page